Povećanje plata nije u skladu sa aranžmanom

BEOGRAD, 14. januara 2010. (Beta) - Povećanje plata u javnim preduzećima nije u skladu sa stend-baj aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), izjavio je stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik.

"Srpske vlasti su se u pismu o namerama, koje su potpisale u decembru, obavezale da obezbede da plate u javnim preduzećima budu zamrznute u nominalnom iznosu tokom 2010. godine", rekao je Lisovolik za list Danas, povodom pristanka Vlade Srbije da radnicima Termoelektrane "Nikola Tesla" poveća plate za 8,5 odsto i na pregovore o odobravanju povišice u Telekomu.

On je kazao da MMF još nije konsultovan o tim povišicama i da i dalje pretpostavljaju da će "politika zarada u velikim državnim preduzećima biti vođena dogovorenim zamrzavanjem plata".

"Čekamo informacije o poslovnim planovima za 10 velikih državnih preduzeća, jer do kraja februara 2010. ističe rok za potvrdu sporazuma o zamrzavanju plata. Ako ne bude potvrđen, moraćemo da procenimo implikacije i da dogovorimo korektivne mere", rekao je Lisovolik.

Pogledajte još