Rado ću posetiti Beograd

ZAGREB, 14. januar 2010. (FoNet) - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je Hrvatska je tužbu za genocid protiv Srbije podnela u vreme kada tadašnja SRJ nije dovoljno sarađivala na utvrđivanju sudbine nestalih, nije želela da vrati kulturno blago koje je odneto iz Hrvatske u Srbiju i nije sarađivala na kažnjavanju ratnih zločina, ali da je od tada učinjen ozbiljan napredak.

"Od tada do danas, učinjen je ozbiljan napredak. Iako je sudbina oko 1.300 ljudi još nepoznata, saradnja na potrazi je dobra. Deo kulturnog blaga je vraćen, a Srbija sudi ratnim zločincima i sarađuje sa Hagom", rekao je Josipović u razgovoru za Danas.

Međutim, kako je naglasio, problem koji ostaje nerešen jeste predaja Ratka Mladića i Gorana Hadžića Hagu, utvrđivanje sudbine svih nestalih, kao i odlučan povratak otetog kulturnog blaga.

"Ako bi se tu postigao zadovoljavajući napredak, sigurno bi se postavilo pitanje čemu tužba, jer ona sama sebi nije svrha. Ona služi ako svoje zahteve ne možete ostvariti dogovorom", naveo je Josipović.

Saradnja Beograda i Zagreba, prema Josipovićevim rečima, mora da bude bolja jer je to garancija sigurnosti i napretka u regionu.

"To je interes obe države, to je interes mira u ovom delu sveta", rekao je Josipović.

Na pitanje kada će posetiti Srbiju, hrvatski predsednik je izjavio da bi rado posetio Srbiju kada se za to obave odgovarajuće pripreme.

Josipović ističe da je 1. januar 2012. realni rok za pristupanje njegove zemlje EU.

"Realno je očekivati da će Hrvatska uskoro sprovesti ostatak potrebnih reformi i obaviti potrebne pregovore tako da bude primljena u Evropsku uniju januara 2012. godine", rekao je Josipović za Danas.

Pogledajte još