Patrijarha ne biraju lobiji

BEOGRAD, 14. januar 2010. (FoNet) - Episkop šabački Lavrentije izjavio je da duboko veruje da će izbor novog patrijarha proteći u apostolskom duhu i svetloj tradiciji naše crkve i ističe da da je Sveti arhijerejski sabor ozbiljno i odgovorno telo i da nikakvih lobija nema.

"Srpska crkva ima veliki broj arhijereja koji su dorasli tronu svetog Save. Niko od nas, već Duh sveti će učiniti najbolji izbor kao što je to bio primer sa patrijarhom Pavlom", rekao je za Novosti episkop Lavrentije, koji će kao najstariji arhijerej po hirotoniji predsedavati izbornim saborom SPC, koji je zakazan za 22. januar

Sveti Sava je, podsetio je episkop, ostvario idealan model pastira i duhovnog vođe, a to je, u naše dane prepune iskušenja, apostolski ostvario i nedavno preminuli patrijarh srpski Pavle.

"Samo po sebi je jasno da će budući patrijarh težiti da sledi primer, u svom životu i duhovnom delanju, svetoga Save i patrijarha Pavla", rekao je episkop šabački
Lavrentije.

U javnosti se proteklih dana mnogo spekuliše o navodnim lobijima u SPC, o postojanju raznih grupa koje "guraju svoje kandidate", zatim o beskompromisnoj predizbornoj kampanji koja se vodi u tišini manastirskih zdanja.

"Odgovorno tvrdim da je Sveti arhijerejski sabor ozbiljno i odgovorno telo i da nikakvih lobija nema. Želim da ohrabrim naše vernike i poručim im, kao i celom srpskom narodu, da će Sveti duh birati novog patrijarha i da će biti izabran najbolji i najdostojniji", rekao je episkop Lavrentije.

To će biti, kako ocenjuje, "velika duhovna radost, koja će ozariti verujući narod u otadžbini i dijaspori i, zbog toga će Savindan biti veličanstveno proslavljen širom vascelog srpstva, jer se, baš na taj praznik, očekuje uvođenje novog patrijarha na tron SPC."

Kako Novosti saznaju, Sinod SPC će uskoro odrediti jednog od najuglednijih duhovnika, koji će od tri koverte izvući jednu u kojoj će pisati ime budućeg srpskog patrijarha. Prethodno će 45 vladika SPC na saborskom zasedanju glasanjem izabrati trojicu, od 33 arhijereja koji ispunjavaju uslove da budu birani za patrijarha.

Upućeni u crkvene poslove objašnjavaju da su male šanse da na samom izbornom Saboru dođe do promene načina izbora novog poglavara SPC.

Da bi se to uradilo, pre toga neophodno je promeniti crkveni ustav. A, to je nemoguće učiniti bez novog patrijarha.
Takođe, odbacuju spekulacije da bi na samom Saboru moglo da dođe do usvajanja predloga pojedinih vladika, da se iz izborne trke izostave arhijereji mlađi od 45 i stariji od
65 godina, pišu Novosti.

Pogledajte još