Prijavljivanje imovine važno za EU

BEOGRAD, 14. januara 2010. (Beta) - Potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji i potpredsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Tanja Miščević izjavila je u četvrtak da je u EU prijavljivanje imovine javnih funkcionera jedan od osnova za ocenu vladavine prava zemalja članica i kandidata.

Miščević je agenciji Beta rekla da je prijavljivanje imovine funkcionera obaveza prema Evropskoj uniji i da problemi u njenom ispunjavanju mogu imati negativne efekte u nacionalnom i širem okviru, ali i za pojedinca koji može biti pozvan na krivičnu odgovornost.

Ona je dodala da ne postoji evropski propis o načinu na koji se kontroliše i sprovodi borba protiv korupcije čiji je važan deo i prijavljivanje imovine javnih funkcionera i da su države članice dužne da tu kontrolu sprovode svojim nacionalnim propisima.

"Borba protiv korupcije unutar EU, a posebno novih država članica jako je važno pitanje, predstavlja ocenu vladavine prava u tim zemljama i predmet je velikih kontrola i analiza, posebno kada je na dnevnom redu izbor članova Evropske komisije", kazala je Miščević.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.