Obolelo 680, 71 smrtni ishod

BEOGRAD, 14. januar 2010. (FoNet) - Prema podacima Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, zaključno sa 13. januarom ove godine, potvrđeno je 680 slučajeva obolevanja i registrovan 71 smrtni ishod od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).

U saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" navodi se da su faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća.

Na bolničkom lečenju nalazi se 338 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 14 na respiratoru.

Pad broja slučajeva oboljenja sličnih gripu u populaciji beleži se u prvoj izveštajnoj nedelji ove godine. Kao i prethodne nedelje, najveći pad obolevanja registruje se u uzrasnoj grupi 5-14 godina, a najveća učestalost obolevanja u uzrasnoj grupi 0-4 godine.

U periodu 26.10-13.1.2010. godine potvrđeno je 519 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).

Od početka kampanje vanredne imunizacije, koja se sprovodi od 17. decembra prošle godine, na 1127 vakcinalnih punktova distribuirano je 259.780 doza vakcine protiv pandemijskog gripa..

Do sada je na teritoriji Srbije vakcinisano 124.732 osoba. Najveći udeo među vakcinisanim, 64,1 odsto, čine osobe sa hroničnim oboljenjima.

Učešće zdravih osoba među vakcinisanim iznosi 26,8 odsto, a zdravstvenih radnika 4,7 odsto. Ostale kategorije (lica zaposlena u javnim službama, korisnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i trudnice) čine 4,4 odsto vakcinisanih.

Institut za javno zdravlje Srbije ukazuje da se vakcinacija preporučuje svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajima zdravlja, trudnicama u drugom i trećem trimestru trudnoće, zdravstvenim radnicima, licima zaposlenim i smeštenim u ustanovama socijalne zaštite, licima zaposlenim u javnim službama, zdravoj deci i odraslima.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.