FEST 2010

U dvorane Sava centra, Kulturnog centra Beograda i Jugoslovenske kinoteke, pod sloganom "Ohrabruje" , od 19. do 28. februara stiže 38. međunarodni filmski festival - čuveni FEST

Ove godine FEST kreće u nešto izmenjenom izdanju... Izabran je novi Odbor FEST-a koji čine: Darijan Mihajlović (predsednik), Ljubiša Samardžić, Sandra Perović, Marin Šimurina i Miloš Paramentić. Za razliku od Odbora, umetnički direktor i selektor je ostao isti: Miroljub Vučković.

Kao što tradicija nalaže, promenjen je i slogan. Ovog puta uzvik "Ohrabruje!" bi trebalo da prizove u sećanje prvi festival održan pod nazivom "Hrabri novi svet". Iako osnovan 1970, prvi Fest održan je u januaru '71, a pošto ga dva puta tokom devedesetih nije bilo, u pitanju ipak nije 40, već 38. rođendan. 

Nastupajući FEST predstaviće svoje tradicionalne programske celine, od takmičarskog programa "Evropa van Evrope", preko "Horizonata" i "Otkrića", do "Činjenica i slagalica" i "FantAZije", kao i ovogodišnjeg specijalnog kratkog programa pod nazivom "Zimske pomorandže" (osvrt na izraelski film). Ovogodišnji prateći program "Otvarajući šampanjce" koji će se održati u Kinoteci, donosi izbor filmova koji su otvarali FEST od njegovih početaka do novijih izdanja.

(old_image)Kako je umetnički direktor FEST-a najavio "izbor filmova u nekoliko programskih celina predstavlja ne presek, već vrh sezone" i detaljnije objasnio:

- U glavnom programu "Horizonti" naći će se nova ostvarenja reditelja koji su gradili FEST: Fon Trira, Kena Louča, Anga Lija, Žaka Odijara, Patrisa Šeroa, Hercoga, Mikelea Plaćida, Toda Solonca, Karena Šahnazarova, Polanskog, Braće Koen, Pitera Džeksona, Skorsezea, Balabanova, Tornatorea. Politički fokus je na kontinentu ugroženom nebrigom i lažnom brigom - Africi, kroz filmove Klinta Istvuda i Kler Deni. Takmičarski deo FEST-a, program "Evropa van Evrope", donosi svetsku premijeru domaćeg filma "Flešbek", debitantsko ostvarenje Aleksandra Jankovića, a svetske premijere imaće i domaći filmovi Srđana Kneževića i Žarka Dragojevića u okviru programa dokumentarnih filmova "Činjenice i slagalice". Iz regiona u program "Otkrića" stiže "32. decembar" iz Republike Srpske, a u "Evropu van Evrope" - "Metastaze" Branka Šmita, hrvatsko-srpska koprodukcija. U programu "FantAZija" su tri filma iz Indije, kao i ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolju režiju u Kanu - "Iskasapljena" Brilijantea Mendoze, na kome će biti poseban fokus FEST-a. "Zimska pomorandža" naziv je programa posvećenog novom izraelskom filmu, u kome će se naći četiri ostvarenja među kojima i "Lebanon", venecijanski pobednik.

(old_image)Međutim, iz finansijskih razloga, ove godine neće biti održan program B2B, tačnije poslovni deo ovog programa, jer samo on FEST košta između šest i sedam miliona dinara. Zadržan je, međutim, filmski program proistekao iz B2B - Evropa van Evrope, jedini takmičarski segment FEST-a.

Na FEST-u nas očekuje četrdesetak gostiju, među kojima su Kirk Džounz, Marina de Van, Nikša Sviličić, Garet Džouns, Artan Minaroli i Branko Šmit. Takođe, očekuje se i dolazak Šahnazarova i Balabanova, a pozvani su i Mikele Plaćido, Žulavski... 

Ovogodišnji budžet FEST-a iznosi 35 miliona dinara, dok će cena karata, koje će se naći u prodaji od 1. februara, koštati od 150 do 300 dinara u zavisnosti od termina i dvorane u kojoj se film prikazuje. Ulaznice za otvaranje koštaju 500 dinara. 

Program ovogodišnjeg FEST-a

Katarina Milovanović

Pogledajte još