Na Kosovu samo jedan sudski sistem

PRIŠTINA, 14. januara 2010. (Beta) - Šef Euleksa Iv de Kermabon rekao je u četvrtak da se mora "hitno odgovoriti" na odluku Beograda da imenuje srpske sudije na Kosovu i da na Kosovu može postojati samo jedan pravosudni sistem.

"Euleks radi na ponovnom uspostavljanju funkcionalnog pravosuđa na severu Mitrovice, otvorio je sud i u njemu sproveo pet suđenja. Naš najviši prioritet je da vratimo sudije i tužioce iz redova srpske i albanske zajednice u Okružni sud u Mitrovici, kako bi omogućili da pravdu deli lokalno, multietničko i jedinstveno sudstvo", rekao je Kermabon tokom posete Ranilugu.

Kako prenosi Euleks, on je dodao da ne postoji nijedno mesto u Evropi u kojem postoje dva sudska sistema, koja rade istovremeno i pokrivaju istu oblast. "Dva sudska sistema bi značila nepostojanje pravde. To bi izazvalo donošenje sumnjivih odluka koje neće ići u korist pravima građana", rekao je Kermabon.

U Okružnom sudu u severnoj Mitrovici sada rade samo međunarodni tužioci i sudije. Albanske sudije su u južnom delu grada, a srpske sudije, koje su deo pravosudnog sistema Srbije, rade u iznajmljenoj zgradi u severnoj Mitrovici.

"Euleks ne priznaje, niti podržava takozvane paralelne strukture na Kosovu. Naš mandat je veoma jasan po tom pitanju", rekao je De Kermabon.

Pogledajte još