Nastavlja se diskiminacija malih verskih zajednica

NOVI SAD, 14. januara 2010. (Beta) - Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina saopštio je u četvrtak da je u Srbiji pri Ministarstvu vera do sada registrovano svega 12 od oko 170 verskih zajednica i ocenio da je to posledica "diskriminatorskog" Zakona o crkvama i verskim zajednicama.

CRCD je u saopštenju za javnost podsetio da navedeni Zakon crkve i verske zajednice deli na "tradicionalne" i "konfesionalne", što dovodi do problema kod registracije "konfesionalnih" zajednica.

"To proizvodi i niz drugih nepovoljnih posledica: 'ne-tradicionalne' verske zajednice često ne mogu da otvore račun u banci, da kupe ili iznajme nekretnine, da zaposle verske službenike. Za razliku od 'tradicionalnih' verskih zajednica, 'ne-tradicionalne' plaćaju PDV", navodi se u saopštenju.

CRCD je podsetio i da sloboda verske nastave u državnim školama postoji samo za pripadnike sedam takozvanih tradicionalnih crkava i verskih zajednica, dok pripadnici ostalih crkava i verskih zajednica mogu u državnim školama da slušaju versku nastavu neke od ovih sedam "povlašćenih" verskih zajednica ili da slušaju alternativni predmet Građansko vaspitanje.

Pogledajte još