Nastavlja se diskiminacija malih verskih zajednica

NOVI SAD, 14. januara 2010. (Beta) - Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina saopštio je u četvrtak da je u Srbiji pri Ministarstvu vera do sada registrovano svega 12 od oko 170 verskih zajednica i ocenio da je to posledica "diskriminatorskog" Zakona o crkvama i verskim zajednicama.

CRCD je u saopštenju za javnost podsetio da navedeni Zakon crkve i verske zajednice deli na "tradicionalne" i "konfesionalne", što dovodi do problema kod registracije "konfesionalnih" zajednica.

"To proizvodi i niz drugih nepovoljnih posledica: 'ne-tradicionalne' verske zajednice često ne mogu da otvore račun u banci, da kupe ili iznajme nekretnine, da zaposle verske službenike. Za razliku od 'tradicionalnih' verskih zajednica, 'ne-tradicionalne' plaćaju PDV", navodi se u saopštenju.

CRCD je podsetio i da sloboda verske nastave u državnim školama postoji samo za pripadnike sedam takozvanih tradicionalnih crkava i verskih zajednica, dok pripadnici ostalih crkava i verskih zajednica mogu u državnim školama da slušaju versku nastavu neke od ovih sedam "povlašćenih" verskih zajednica ili da slušaju alternativni predmet Građansko vaspitanje.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.