#MOJAKRAVICAFOODTALK2016 - Aleksandar Stamevski: Poštujemo sve trendove koji dolaze, ali čuvamo izvorne recepture i načine rada

Konferenciju otvara Christine Moro, Ambasadorka Francuske, Goran Sečujski, sekretar za privredu Grada Novog Sada, a svim prisutnima obratiće se i Ženja Aćimović, glavna urednica kulinarskih izdanja Color Press Grupe. Ovogodišnja konferencija, pod sloganom "Food Revolution", predstaviće nove tehnike i trendove u globalnoj kuhinji, novu publiku restorana u regionu kao i nova imena na regionalnoj vinskoj sceni.

Pored zanimljivih panela i studija slučaja posetioci "Moja Kravica Food Talk 2016" konferencije imaće priliku da degustiraju hranu i vino u Experience Zone-i gde će se predstaviti više od 20 izlagača iz regiona.

Na panelu "Sweet Revolution: Inovacije u poslastičarstvu" učestvovaće i Aleksandar Stamevski, vlasnik kompanije "Stamevski".

Vi ste treća generacija u vašoj porodici koja je nastavila i proširila delatnost vaše firme. Kako danas gledate na vaše početke i da li ste verovali da ćete napraviti ovakav uspeh?

- Da, supruga i ja smo praktično treća generacija porodične firme Stamevski. Iz male pekarske radnje koju su daleke 1953. godine osnovali moja baka Živka i deda Veselin, pa preko mojih roditelja i trenutno moje supruge Sonje i mene, razvila se prilično ozbiljna firma koja se danas primarno bavi proizvodnjom torti i kolača. Na početku nastavka porodične tradicije naravno da smo imali velike ambicije kao i svako ko zaista želi nešto da postigne. Iz osnove pekare smo izvukli najkvalitetnije pouke i jednostavnost načina razmišljanja i delovanja u raznim fazama razvoja tako da danas mogu da kažem da su upravo takva jedna pekarska radnja i njeni osnovni principi podloga i definicija za sve dalje uspehe koje smo postigli.

Trendovi i tehnike u poslastičarstvu se menjaju, a ono po čemu ste vi poznati jesu ručno pravljeni kolači. Kako na vaš proces rada utiču noviteti koji dolaze iz sveta?

- Kao i u svim ostalim branšama, trendovi i tehnike u poslastičarstvu se menjaju. Tehnologija napreduje i sve se komercijalizuje i ubrzava. Takvi trendovi obično ugrožavaju ono osnovno, tradicionalno, čemu smo mi orijentisani tako da je prvenstveni cilj sačuvati stare izvorne recepture, sirovine i načine rada koji ishoduju rezultat koji imamo. U svemu tome ima naravno i pozitivnih i dobrih strana, najpre standardi koji štite i pružaju veću bezbednost potrošačima, podižu svest svih u nizu poslovanja i u svim segmentima. Tehnološki se usavršavaju mehanizmi proizvodnje, transporta, logistike i čuvanja proizvoda što nam omogućava da poslujemo na domaćem tržistu, a od skora i u zemljama u regionu. Poštujemo sve trendove koji dolaze sa drugih tržista ali se prvenstveno trudimo da budemo dobri promoteri naših vrednosti u pogledu slatkiša i da se na najbolji način predstavimo na stranim tržištima.

Rekli ste u jednom intervjuu da je nedovoljna saradnja firmi u vašoj branši. Kakva je slika danas, da li ima pomaka u zajedničkom istupanju na tržištu?

- Saradnja između nas proizvođača postoji u nekom obliku, ali je sve to na veoma niskom nivou po mom mišljenju. Smatram da je utemeljenje cele kategorije na tržištu i odnos sa krajnjim potrošačima na nama proizvođačima u branši. Onoliko koliko uspemo da izgradimo odnos poverenja sa potrošačima toliko će nam i ukupna kategorija biti jaka. Svi ostali preduslovi na tržištu postoje i treba ih samo usavršavati...

Kompletan program i satnicu konferencije, kao i informacije o prijavama za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalk2016/

Pogledajte još