Vakcina umanjuje broj mrtvorođenčad

Naučnici s Medicinskog fakulteta Univerziteta Minesote saopštili su da su razvili vakcinu koja može da umanji broj mrtvorođenčadi i potpuno ukloni jedan od vodećih uzroka mentalne retardacije i gluvoće kod novorođenčadi. Vakcina još nije testirana na ljudima ali je izuzetno efikasna kod životinja.

Jedna od pacijentkinja, devetnaestomesečna beba Dilajla Pejdž, rođena je gluva. Ona je citomegalovirus ili CMV dobila od svoje majke Rejčel još pre rođenja.

"Reč je o izuzetno opasnom virusu koji može kod dece da izazove brojna oboljenja s teškim posledicama" - izjavila je mama Rejčel.

Pored gubljenja sluha, virus takođe može da izazove poremećaje kretanja, cerebralnu paralizu i mentalnu retardaciju.

"Ovaj virus je drugi najčešći uzrok mentalne retardacije - posle Daunovog sindroma" - upozorio je profesor Mark Šlajs koji je predvodio istraživanja na Univerzitetu Minesote. On je sa grupom saradnika uspeo da proizvede vakcinu koja uspešno, kao preventivno sredstvo, štiti mladunce zamorca inficiranih citomegalovirusom.

"U toku istraživanja pokazalo se da zamorci imaju plodovu vodu koja je veoma slična ljudskoj plodovoj vodi" - otkrio je profesor Šlajs.

Ta činjenica načinila je zamorce idealnom životinjom za testiranje eksperimantalne CMV vakcine. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je citomegalovirus najčešći virus na svetu koji se prenosi sa majke na dete pre rođenja.

"Efikasna CMV vakcina mogla bi svakako da svake godine zaštiti na desetine hiljada dece u SAD ali i u svetu" - naglasio je Šlajs.

Procenjuje se da svake godine CMV virus pogađa 40.000 beba u Sjedinjenim Američkim Državama. Većina žena, prenosi ocenu stručnjaka "Glas Amerike", čak i ne zna da je nosilac virusa zato što nema nikakvih simptoma. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da CMV pogađa do 2,5 odsto novorođenčadi a da ga "zaradi" i do 90 odsto odraslih.

(FoNet)

Pogledajte još