#MOJAKRAVICAFOODTALK2016 - Dragana Janjić: Vinska scena u Srbiji cveta!

Konferenciju otvara Christine Moro, Ambasadorka Francuske, Goran Sečujski, sekretar za privredu Grada Novog Sada, a svim prisutnima obratiće se i Ženja Aćimović, glavna urednica kulinarskih izdanja Color Press Grupe. Ovogodišnja konferencija, pod sloganom "Food Revolution", predstaviće nove tehnike i trendove u globalnoj kuhinji, novu publiku restorana u regionu kao i nova imena na regionalnoj vinskoj sceni.

Pored zanimljivih panela i studija slučaja posetioci "Moja Kravica Food Talk 2016" konferencije imaće priliku da degustiraju hranu i vino u Experience Zone-i gde će se predstaviti više od 20 izlagača iz regiona.

Na panelu "La Traviata 2016: Nova imena na regionalnoj vinskoj karti" učestvovaće i Dragana Janjić, suvlasnica i direktorka vinarije ,,Aleksić“

Zajedno sa sestrama stvorili ste jednu od najboljih vinarija u Srbiji. Da li je bilo stereotipa prema ženama na vinskoj sceni?

- Stvorile smo definitivno jedinstvenu i drugačiju vinsku priču, a prema nagradama koje pristižu sa svih strana - izgleda i jednu od najboljih. Vreme će, sigurna sam, pokazati da je naše trajanje rezultat velike ljubavi i entuzijazma sa kojima pristupamo svemu. Stereotipi su deo našeg folklora u Srbiji. Stereotipa ima uvek, i biće ih. I uvek se sa predrasudom nastupa kada su žene u pitanju, ali mi se ne obaziremo. Naš rad i trud se vide kroz naše proizvode, i pravo merilo o ispravnom smeru kojim se krećemo su reakcije tržišta i potrošača.

Kako biste ocenili današnju vinsku scenu u Srbiji?

- Vinska scena u Srbiji cveta! Istovremeno sa razvojem vinske kulture, razvijaju se i autentični proizvodi i vinarije svih tipova i veličina. Vinsko tržište je sve veće i brzorastuće, a vinarstvo je definitivno privredna grana koja ima veliki potencijal i na domaćim i na stranim tržištima. Ostaje da to i naša država prepozna, jer vino nije samo izvozni proizvod u ekonomskom smislu, već i predstavnik naše tradicije i kulture u svetu.

Da li pratite svetske trendove kada je u pitanju proizvodnja i promocija vina?

- Svakako da pratimo šta se radi van naših granica. Svako podneblje daje specifičan proizvod. Zbog toga su, između ostalog prepoznatljive naše etikete Žuti cvet, Barbara i Amanet. Jer, kao što imamo jedinstvenu priču o vinariji, isto tako se trudimo da stvorimo vina sa ličnim pečatom. Da naše promocije budu jedinstvene, da se razlikuju i da ljubiteljima naših vina svakog puta pružimo jedinstveno iskustvo.

Kompletan program i satnicu konferencije, kao i informacije o prijavama za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalk2016/

Pogledajte još