#MOJAKRAVICAFOODTALK2016 - Duška Jovanić: Cveće u tanjiru? Taj fenomen je naša tradicija, jer čija baka nije pravila slatko od ruža?!

Konferenciju otvara Christine Moro, Ambasadorka Francuske, Goran Sečujski, sekretar za privredu Grada Novog Sada, a svim prisutnima obratiće se i Ženja Aćimović, glavna urednica kulinarskih izdanja Color Press Grupe. Ovogodišnja konferencija, pod sloganom "Food Revolution", predstaviće nove tehnike i trendove u globalnoj kuhinji, novu publiku restorana u regionu kao i nova imena na regionalnoj vinskoj sceni.

Pored zanimljivih panela i studija slučaja posetioci "Moja Kravica Food Talk 2016" konferencije imaće priliku da degustiraju hranu i vino u Experience Zone-i gde će se predstaviti više od 20 izlagača iz regiona.

Moderator panela "Revolucija u globalnoj kuhinji: Novi ukusi, novi mirisi, nove tehnike!" bićeDuška Jovanić.

Da li pratite nove trendove u globalnoj kuhinji i da li volite da probate novitete?

- Ne samo da pratim, nego i gajim. Jutros mi je na terasi procvetala lavanda. Jedva čekam da je malo prosušim i, umesto u orman, ubacim u mermerni avan. Pre mnogo godina sam u Veroni prvi put probala crème brule sa lavandom. Činilo mi se da mi se taj ukus zauvek zalepio za razmažena nepca. Tamo sam počela i da se hranim ljubičicama. Vrlo je lako i može svako: preko listova mladog spanaća, poređati polutke tvrdo kuvanih jaja (po mogućstvu prepeličijih), mada su i kokošija sasvim prihvatljiva, posuti cvetovima tek ubranih ljubičica i začiniti maslinovim uljem i acetom balsamicom. U poslednje vreme, mnogi preturaju cveće po tanjirima, ali taj globalni fenomen je naša lokalna tradicija: čija baka nije pravila čuveno slatko od ruža!? Možda sve ovo zvuči kao preterivanje, ali kao food writer imam valjda pravo na malo gastronomske extravaganzze. Tek ćete videti šta nam je Krsto Radović, poznati pastry chef i jedan od gostiju panela koji moderiram, spremio u okviru svoje filozofije: cake my day. Kada upoznate Tonku, još dugo ćete se pitati da li je to neka slatka devojka ili neki novi začin.

Da li ste se pridružili armiji korisnika Instagrama koja sa svojim pratiocima deli nove ukuse, nove mirise i nove specijalitete?

- Tog svetog principa su se gourme likovi držali i pre Instagrama: zašto smo uopšte tako dobro jeli, ako o tome nismo pričali!? Instagram nas je zbilja dokusurio, bez obzira na početne zamerke kako forsira opscene sadržaje. Dobro, u našoj biografiji gladi, to može da predstavlja problem, ali budući da je hrana tako fotogenična, možemo bar da je gledamo, kao nekada lepe haljine. Pogotovo što se chefovi trude da nam iznesu prava umetnička dela. Kao Agata Kristi hedonike u svojoj budućoj knjizi “Kratak sadržaj ljubavnog života”, osim što sam cepidlačila u mafijaškoj kuhinji, mešala se u Bondov menu, savijala sarme u deadline-u i priznala sve “kuvam da te smuvam” nezgodne situacije, sakupila sam i recepte za parenje očiju. Neki se mogu naći na @duskadiday.

Šta su po vama najveće promene u kulinarstvu poslednjih godina?

- Taman kada pomislimo da smo “savladali” plavu ribu, beli omlet, žuti šećer, crnu so, zlatnu kukurmu, crvenu quinou, bademovo mleko, kokosovo ulje, susamov puter, tahini pastu, ovsenu kašu, chia semenke, i učini nam se da smo ušli u sve tajne organske, veganske, bezglutenske i raw kuhinje, stigne neka nova vest nad kojom treba da se zamislimo. Srbi doduše, nemaju baš previše volje, živaca, a pogotovo uslova da se odreknu pekare. Jednom sam se i sama zapitala koliko je brašna potrebno da bi ovaj narod bio srećan? Mnogo. Ono što je ohrabrujuće je da će nam Nevena Veselinović na panelu “Revolucija u globalnoj kuhinji” objasniti da promene u kulinarstvu, ne moraju da znače i svako odricanje i poništavanje naše gurmanske prakse. Zbog koje smo bili u stanju i da ubijemo. Mnogo simpatičnih životinja.

Kompletan program i satnicu konferencije, kao i informacije o prijavama za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalk2016/

Pogledajte još