Crteži i mala plastika

Olga Jančić se u Galeriji Haos u utorak, 10. aprila 2007. godine predstavila izložbom crteža i male plastike. Uvodnu reč na otvaranju dala je Borka Božović, direktor galerije, a o životu i delu naše velike umetnice govorila je Drinka Gojković, istoričar umetnosti koja je i zvanično otvorila izložbu

Čitajući tekst iz kataloga izložbe "Život kao fascinacija" Borke Božović, osetio sam duh nekih prošlih (da li su prošla, i da li treba da prođu), iskrenijih, vremena u kojoj je likovnost imala svoju vrednost i svoja pravila (pravila koja su postojala, koja su uspostavljana, koja su u stvari davala slobodu umetniku da stvara nove vrednosti). To su oni stvaraoci i to je ona umetnost koja je svevremena, od koje i sada možemo da učimo, koja i sada izaziva u nama osećanja. Zato je uvek dobro sagledati retrospektivu stvaralaštva umetnika, iako je to u ovom slučaju u manjem obimu, izložene crteže kao skice, zabeležene ideje, skulptorski crtež koji prethodi skulpturi. Ovakvi crteži po pravilu zadržavaju svežinu i lakoću nastanka, neopterećeni potrebom za crtežom kao samostalnom disciplinom od posebnog su značaja za razumevanje skulptura po kojima je Olga Jančić poznata i kod nas i u svetu. 

Poseban utisak ostavljaju crteži raspeća, večita tema, sa kojom su se hvatali u koštac verovatno svi veliki umetnici, i svako na neki svoj način, i nikad ponovljivo, sinoć smo videli još jedan odličan primer da je to upravo tako. Na ovim crtežima to je trenutak velikog stradanja, patnje, bola, ljubavi... ali i fascinacije životom, životom koji je osmišljen umetnošću, umetnošću čijom osmišljavanju je Olga Jančić fascinirana. 

Tekst: Dragan Kljajić

Pogledajte još