#MOJAKRAVICAFOODTALK2016 - Jovana Đisalov: Potražnja za hranom BEZ GMO stalno raste jer savremeni potrošač želi da zna šta kupuje

Konferenciju otvara Christine Moro, Ambasadorka Francuske, Goran Sečujski, sekretar za privredu Grada Novog Sada, a svim prisutnima obratiće se i Ženja Aćimović, glavna urednica kulinarskih izdanja Color Press Grupe. Ovogodišnja konferencija, pod sloganom "Food Revolution", predstaviće nove tehnike i trendove u globalnoj kuhinji, novu publiku restorana u regionu kao i nova imena na regionalnoj vinskoj sceni.

Pored zanimljivih panela i studija slučaja posetioci "Moja Kravica Food Talk 2016" konferencije imaće priliku da degustiraju hranu i vino u Experience Zone-i gde će se predstaviti više od 20 izlagača iz regiona.

Na panelu "Korpa zdrave hrane: Organska proizvodnja, hrana, GMO i sertifikati" učestvovaće i Jovana Đisalov, Dunav Soja.

Na koje sve načine vaše udruženje Dunav soja promoviše i unapređuje proizvodnju domaće soje u Srbiji?

- Mi pričamo o soji. Pratimo put soje. Zalažemo se da se poveća vrednost domaće srpske genetski nemodifikovane soje kroz označavanje krajnjih proizvoda: mesa, mleka, jaja. A da bismo to činili, moramo malo i da edukujemo. Ljudi često ne znaju da je soja glavni sastojak u ishrani životinja, a kada smo najavili jaja sa oznakom Dunav soja bilo je čak pitanja: „Kako jaja od soje?“. Poznato je da svaki čovek u Srbiji pojede godišnje oko 61 kg soje kroz konzumiranje mesa, jaja, mleka, sireva… Ukoliko su ti proizvodi domaći, kontrolisani i sertifikovani kao BEZ GMO Dunav Soja, to znači da su životinje bile hranjene domaćom, zdravom, genetski nemodifikovanom sojom. Na taj način, našoj soji na početku lanca dajemo BEZ GMO identitet, a našim potrošačima na kraju lanca mogućnost da tu vrednost prepoznaju kupovinom označenih domaćih Dunav Soja jaja. Udruženje Dunav Soja pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima, ali i našoj prehrambenoj industriji, koja sada poput ostalih evropskih zemalja, ima mogućnost da kroz Dunav Soja standard kvaliteta ponosno označi kvalitete koji ima: domaće poreklo i BEZ GMO.

Prema vašem iskustvu, da li se kontrola zabrane GMO soje u Srbiji kvalitetno sprovodi?

- Zakon o GMO zabranjuje uzgajanje GM useva, ali i uvoz GM proizvoda, o čemu se brine nadležno ministarstvo. Međutim, Srbija već uvozi genetski modifikovanu soju, i to kroz uvoz mesa i mleka iz EU. Iz nedostatka soje za industriju stočne hrane Evropa je uvozi iz prekookeanskih zemalja, i to je uglavnom GM soja. Pri tome, Evropa ne traži da se na mesu, mleku ili drugim proizvodima označi da je dobijeno od životinja hranjenih tom GM sojom. I upravo takvi, neoznačeni proizvodi se uvoze i stoje rame uz rame sa našim proizvodima. Iz tog razloga, pronađen je način da Srbija zaštiti svoje i proizvođače i potrošače dobrovoljnim standardima i oznakama kvaliteta, kakva je Dunav soja. To je prva oznaka kvaliteta u Srbiji koja garantuje da kupujemo strogo kontrolisan proizvod koji nije GM, proizvod garantovanog kvaliteta i domaćeg porekla, sa oznakom odobrenom i od strane Ministartsva Poljoprivrede Republike Srbije.

Čini se da je organska proizvodnja zaživela na našim prostorima. Kakav je vaš utisak po tom pitanju i šta je još potrebno da se uradi kako bi podstakla ta grana

- Jeste, organska proizvodnja je zaživela i stalno raste. U Evropi, pa i kod nas, savremen potrošač želi da zna šta kupuje, čime se hrani, a preko 70% njih ne želi da jede GM hranu. Organska proizvodnja zabranjuje i GM i upotrebu pesticida, a Dunav soja kontroliše koji se pesticidi koriste, koliko su štetni za čoveka i prirodu. Da bi se ta grana podstakla još više, treba još više da se okrenemo regionalnoj, održivoj proizvodnji i genetski nemodifikovanim proizvodima. Zato Dunav soja u Srbiju donosi taj dodati kvalitet i transparentnost na tržištu: jasno odvaja domaće bez GMO od proizvoda iz uvoza koji su nepoznatog kvaliteta. I naravno, građanima daje mogućnost izbora. Oni možda ne mogu da znaju šta je u prodavnicama GM, ali im označavamo šta je bez GM, a onda je njihovo da izaberu.

Kompletan program i satnicu konferencije, kao i informacije o prijavama za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalk2016/

Pogledajte još