Kontador nije jedina Armstrongova briga

PARIZ, 14. januara 2010. (Breta/AP) - Veliki biciklistički as Edi Merks izjavio je da bi Amerikanac Lens Armstrong, sedmostruki šampion Tur d' Fransa, u pokušaju da po osmi put osvoji taj trofej, morao da se koncentriše ne samo na direktnog rivala, Španca Alberta Kontadora.

Armstrong se sportu vratio prošle godine nakon trogodišnje pauze i u Turu 2009. osvojio treće mesto, ostavši iza timskog druga Alberta Kontadora, pobednika trke. Između njih dvojice bilo je tokom trke puno napetosti.

Ove godine Armstrong je osnovao svoj tim, Radio Šak, prepustivši neosporno liderstvo u bivšoj ekipi Astana Kontadoru.

Edi Merks, koji je Tur d' Frans osvojio pet puta, izjavio je da Kontadora smatra "najkompletnijim vozačem" u konkurenciji. Ali on je upozorio Armstronga da ne zaboravi ni "ostale mlade lavove kao što su recimo braća Šlek", biciklisti iz Luksemburga.

Sa sedam pobeda u Turu, Armstrong (39) je apsolutni rekorder najčuvenije i najteže biciklističke trke na svetu, koja se vozi od 1903. godine.

U mladosti, Armstrong je preboleo rak testisa koji je metastazirao na mozak i pluća. Lečio se hemoterapijom a mozak mu je operisan.

Posle tih tretmana osvojio je, uzastopno, tih sedam trofeja.

Pogledajte još