Sačuvajte svoju ljubav

Svima nam se to dešava. Kad tek počnemo da izlazimo sa nekim i dok smo još zaljubljeni, sve je kao u bajci. Ništa nam ne smeta kod partnera, ne dolazimo u sukob, ne svađamo se, puni smo ljubavi i pozitivnih očekivanja. Zanemarujući “hormonski atak” koji je u dobroj meri zadužen za to stanje, ipak ostaje pitanje zašto ono ne potraje, zašto kasnije prestanemo da smatramo partnera, uprkos svim njegovim manama, za svoje najveće blago. Zar su vrline nestale?! 

Svakako nisu, ali često smo skloni da više pažnje poklanjamo negativnostima kod partnera, ili u vezi uopšte. Američki psihoterapeut Ričard Karlson, poznat po priručnicima koji nas uče kako da “ne gubimo živce zbog malih stvari”, pozabavio se i sitnicama koje narušavaju harmonične odnose u vezi ili braku pa vam prenosimo neke od njegovih saveta kako da sačuvate ljubav i pozitivan stav, koji će vam pomoći da uzajamne tople emocije potraju. Izdvojili smo one za koje mislimo da su najčešće prenebregnuti: 

- Budite prijatelji 

- Naučite da se smejete na svoj račun 

- Raskrstite sa prošlošću 

- Zračite toplinom 

- Odbacite spisak zasluga 

- Ne ponašajte se prema partneru kao da je bokserska vreća 

- Postavite pitanje :”Čiji je ovo kapric?” 

- Izbegavajte reči :”Ja te volim, ALI...” 

- Obeležite dane PMS-a u kalendaru 

- Ne svađajte se, ako niste dobro raspoloženi 

- Setite se da partner ne ume da čita misli 

- Prestanite da priželjkujete da Ona ili On budu drugačiji 

- Neka Vam misli budu nežnije 

- Ne gubite živce zbog povremenih kritika 

- Preuzmite odgovornost za sopstvenu sreću 

- Ne padajte u zamku “Imam vremena za sve, osim za tebe” 

- Nemojte preterano analizirati greške 

- Setite se rečenice: Srećna osoba jednako - srećan partner 

- Ne sumnjajte u partnerove motive 

- Napravite plan da postanete puni ljubavi 

- Prestanite da budete toliko zahtevni 

I najvažnije: Neka Vam partner bude najveće blago!!!

Svakodnevni život je kao reka koja prikuplja razne nanose mrzovolje, lošeg raspoloženja, stresnih situacija, tužnih događaja, i koječega još, ali ipak ne zaboravite da sav taj mulj svakodnevice može ugroziti ono što vam je najvažnije, ako niste podozrivi prema sopstvenim greškama. Biće dobro ako vas Karlsonovi saveti nateraju da bar zastanete i razmislite na čas o ponašanju prema svojoj drugoj polovini. Jer vrlo često mislimo da se naša ljubav podrazumeva, a da je važno “isterati svoje” u datom trenutku. Ponekad pomogne ako se zapitate o svojim postupcima i budete iskreni prema sebi. Osim toga, vrlo korisno je da sebi odgovorite na čuveno Karlsonovo pitanje: “Želim li ja da budem u pravu ili da budem srećan/srećna?” 

J.Vuković

Pogledajte još