Život među mrtvima

PORT-O-PRENS, 15. januar 2010. (FoNet) - Posle katastrofalnog zemljotresa koji je preksinoć uništio Port-o-Prens, u glavnom gradu Haitija preživeli su proveli i treću noć pod vedrim nebom okruženi telima poginulih.

Haićanski predsednik Rene Perval, kako javlja AP, izjavio je da je sahranjeno oko 7.000 žrtava, a Crveni krst procenjuje da je poginulo do 50.000 hiljada ljudi.

Premijer Žan-Maks Beleriv, međutim, strahuje da je zemljotres, inače najjači u poslednjih 200 godina, odneo do 100.000 ljudskih života.

Međunarodni humanitarni letovi počeli su da pristužu, ma da s mukom jer je aerodrom takođe oštećen, ali pomoć još nije počela da se deli građanima.

Bi-Bi-Sijev izveštač u Port-o-Prensu javlja da ljudi umiru od gotovo banalnih povreda, jer im ne stiže ni osnovna medicinska pomoć.

Raspoloženje žitelja Port-o-Prensa se zato menja od strpljenja do besa zbog izostanka pomoći.

Luis Balindžer iz humantarne agencije Oksfam, koji je na licu mesta, kaže da je jedan od najvećih problema nepostojanje komunikacione mreže.

"Razmere zemljotresa su neverovatne, a moramo da pružamo pomoć i spasavamo preživele bez korišćenja mobilnih telefona, bez zemaljskih telefonskih linija, uz vrlo malu upotrebu Interneta i bez struje", objašnjava Balindžer.

Pomoć pružaju i aktivisti organizacije Lekari bez granica, koja je uputila pojačanje svojim timovima stacioniranim u Haitiju i pre zemljotresa.

"Naši lekari su morali da podignu improvizovane bolnice izvan struktura u okviru kojih smo radili pre zemljotresa u tri bolnice... i broj pacijenata je veliki, jedva se može šta učiniti", kaže direktor operativnog sektora Žerom Oberajt.

Za Lekare bez granica "prioriteti su trenutno da ljude snabdeju vodom i osnovnim namirnicama".

Pogledajte još