Nar za žene i muškarce

Skoro ni o jednoj voćki ne postoji više studija kao o naru. Prema bečkom profesoru Hademaru Bankhoferu važne su dve činjenice – da nar ublažava tegobe u klimaksu i da je dobar za prostatu.

Holivudske zvezde se zaklinju u sok nara kao napitak u pauzi. Još je u doba antike nar važio za prirodni lek. Danas se zna da sadrži vitamin C, vitamin B5 i kalijum, a pre svega su važni biljni hormoni. „Ginekolozi su otkrili da jedan nar na dan ublažava tegobe u klimaksu“, objašnjava Bankhofer. U naru su sadržane materije veoma slične estrogenima i zato veoma pozitivno utiču na nivo hormona.

Osim toga, nar je voćka protiv starenja i pomaže mladim ženama sa hormonalnim problemima. Ko redovno jede nar, imaće čvrste nokte i lepu kosu, a i duševno neraspoloženje će čarobno nestati.

Nove studije pokazuju i da biljni hormoni nara snižavaju rizik za pojavu raka prostate. Nar ima pozitivan uticaj na  vrednost tumor markera za prostatu, PSA-markera. Naravno, za to se  svaki dan,mesecima, mora piti četvrt litre soka od nara. U Americi su studije dokazale da je snižena PSA-vrednost čak i kod muškaraca koji su već bili lečeni od raka prostate. 

Compress

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.