Vakcinacija nije obavezna

BEOGRAD, 15. januar 2010. (FoNet) - Vakcinacija školske dece protiv virusa novog gripa biće završena do kraja januara, ali neće biti obavezna, već će o njoj odlučivati roditelji učenika, koji mogu da budu i prisutni prilikom vakcinacije, izjavio je danas ministar prosvete Žarko Obradović.

On je novinarima rekao da su, zajedno sa Ministarstvom zdravlja preduzete sve aktivnosti da se vakcinacija obavi na najbolji mogući način, a da je direktorima škola prosleđeno uputstvo Radne grupe za pandemiju, sa čijim sadržajem su obavezni upoznati roditelje.

Obradović je istakao da će se đaci vakcinisati u školskim dispanzerima, a izuzetno, tamo gde postoje uslovi, mobilne ekipe će dolaziti u škole.

Prema njegovim rečima, pored dva dosadašnja prekida nastave zbog epidemije gripa A H1N1, postoji mogućnost da će biti i treći, i zato je Ministarstvo zatražilo od zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja da napravi uputstvo za sažimanje gradiva.

"Hoćemo da se ono što je deo nastavnog plana i programa uradi na vreme i da deca ne budu oštećena na bilo koji način", objasnio je Obradović, i dodao da će odluka o načinu nadoknađivanja izgubljenih radnih dana biti doneta do kraja meseca.

Pogledajte još