Naknadno ispraviti sve propuste

BEOGRAD, 15. januara 2010. (Beta) - Nevladina organizacija Transparentnost Srbija ocenila je da način na koji se u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilača odlučivalo o izboru sudija i tužilaca ne omogućava javnosti da stekne "pouzdano uverenje" da je izbor bio u skladu sa postavljenim merilima.

"Oba tela su svojim poslovnicima predvidela da će odluke donositi glasanjem, umesto ocenjivanjem kandidata po svakom od kriterijuma koji je propisan, čime je unet element subjektivnosti i arbitrarnosti tamo gde ga ne bi smelo biti", navodi se u saopštenju Transparentnosti.

Dodaje se da je javnost, umesto preciznih rang lista, dobila samo informaciju o tome koji su kandidati izabrani, a da je taj postupak krajnje nepovoljan za neizabrane kandidate, budući da nije jasno da li su eliminisani zbog niže prosečne ocene, nestručnosti ili nedostojnosti.

"Imajući u vidu ogroman značaj koji pravosuđe ima za funkcionisanje pravne države uopšte, pa samim tim i za borbu protiv korupcije, Transparentnost-Srbija smatra da treba učiniti sve da se ti propusti makar i naknadno isprave, tako što bi odluka o izboru najboljih kandidata bila obrazložena za svakog pojedinačno", navodi se.

Pogledajte još