Bebel Žilberto

Bebel nas je uvela u svoj lounge... Počastila nas je toplinom, iskrenim osmesima i poljupcima. Osećaj je otputovao i "gore" - gde je sada Suba

U neponovljivom kosmičkom trenutku, beton Doma sindikata i talasi Brazila postali su jedno. Stepenice do bine kao da su nestale. Dnevna soba sa bezbroj mesta - smeštena između mirnog neba i bučne ulice Sao Paola, a ipak u centru Beograda.

Potpuno relakasirana u udobnoj fotelji, sa čašom crnog vina i najdražim prijateljima - muzičarima, pored sebe, u svoj magični lounge area, uvela nas je Bebel Žilberto (Gilberto). Prelepa Brazilka & Njujorčanka, neverovatnog glasa i opuštajuće energije. Njoj su dovoljne crne helanke, lepršava košulja i ravne čizme da zavede na prvi pogled. Bebel nije iz sveta šljokica i kostima u kome uživaju oči i ponekad uši. Ona obuzme celo biće i ne napušta ga ni dugo, dugo posle nastupa.

U "dnevnoj sobi Bebel Žilberto" nije bilo praznih mesta. Mnogi je godinama poznaju. Ušli smo u novi milenijum uz predivne zvuke sa albuma "Tanto Tempo" - najprodavanijeg brazilskog albuma van Brazila. Nije slučajnost što je "Tanto Tempo" tako omiljen na ovim prostorima. Producirao ga je, a za njega i dao život - Mitar Subotić-Suba, jedinstveni genije, čiji put od najboljih albuma EKV, Haustora i Marine Perazić do najuspešnijeg brazilskog producenata, nažalost, biva prekinut u požaru 1999. godine.

Tokom koncerta, Bebel je više puta poslala poljupce "gore" - gde je sada Suba, a u publici su bili i mama Rosa i njegovi Novosađani. Iako nas je u dva navrata pomešala sa susednom Makedonijom, zvezda večeri je bila sigurna da je ovo Beograd i "land of Suba".

Nasmejana i relaksirana kao da je u svojoj kući, ugostila je više stotina najbližih prijatelja. Bebel je s uspehom ostvarila otvorenu komunikaciju sa publikom. Direktno iz flaše pila je crno portugalsko vino koje je dobila od momka iz publike, gipkim telom duboko se klanjala nakon svakog snažnog aplauza i šalila se nazvavši sebe "kraljicom lapsusa na bini". Podelili smo sa njom i budistički "ommm"-momenat za izlečenje noge koju je nedavno polomila.

Počastila nas je poznatim melodijama "Tanto Tempo" i "So Nice", sa željom da svi zajedno prošetamo po njenoj karijeri i, pre svega, novom albumu "Momento".

Jedinstveni stil Bebel Žilberto gde bossa nova sreće elektronsku muziku i džez, Iva Nenić, etnomuzikolog i vokal grupe "Arhai", ovako doživljava: "Čitav događaj je osmišljen sa pravom merom između ’tradicionalnijeg’ zvuka bossa nove, brazilske popularne muzike i osobenog izraza same pevačice. Ona se ne zadovoljava ’tek’ vernom reprodukcijom istorijskih naslaga bossa nove i srodnih žanrova, već ih koristi kao neku vrstu podloge koju ’senči’ svojom elegantnom, ponekad namerno svedenom, a češće raskošnom interpretacijom. Jedina zamerka je na, čini se, malo ’prenaglašenom’ kabaretskom pristupu: u momentima kada se gipki glas pevačice dotakao odgovarajućeg sentimenta, muzika je govorila sama po sebi, i možda nije bilo nužno toliko često komentarima prekidati začarani zvučni tok.".

Zahvaljujući Bebel upoznali smo divne brazilsko-američke momke iz grupe "Forro in The Dark". Vedra muzika ovih talentovanih muzičara bila je idealan uvod u emociju Bebel Žilberto. Dugo ćemo osećati besprekorne perkusije simpatičnog Brazilca Vieire iz "Forro in The Dark", glas magične Bebel i... spirit of Suba!

Katarina Milovanović

Pogledajte još