Veća podrška i razumevanje evropskih integracija

BEOGRAD, 15. januara 2010. (Beta) - Podrška građana Srbije procesu evropskih integracija povećala se u poslednjih šest meseci kao i njihovo razumevanje da su reforme neophodne ne samo zbog ulaska u Evropsku uniju, pokazuju u petak predstavljeni rezultati istraživanja vladine Kancelarije za evropske integracije (SEIO).

Od 1.039 ispitanih punoletnih građana Srbije, njih 65 odsto (u maju 61 odsto) bi podržalo članstvo zemlje u EU ukoliko bi sutra bio raspisan referendum, 14 odsto bi bilo protiv, a 16 odsto ne bi ni glasalo, rekla je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije predsednica Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Ona je ukazala da među mladima, između 18 i 29 godina, koji u odnosu na prosek populacije imaju znatno pozitivnije stavove prema EU, njih 78 odsto bi na referendumu glasalo za ulazak u EU.

Većina građana, njih 76 odsto, smatra i da je saradnja sa Hagom uslov da bi Srbija postala kandidat za članstvo u EU što 28 odsto ispitanika očekuje da se dogodi do kraja ove godine, a njih 30 odsto tokom 2011. godine.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.