Mali interes za vakcine, veliki za maske

GORNJI MILANOVAC, 15. januara 2010. (Beta) - Smanjeno medijsko interesovanje i smirivanje straha od novog gripa nije uticalo na plasman zaštitnih maski, pa jedini proizvođač epidemioloskih maski u Srbiji radi u tri smene.

"Mašine ne zaustavljamo 24 sata i sa trake maske odlaze kupcima u Srbiji i Crnoj Gori tako da dnevno isporučujemo 60.000 a računamo da će u januaru biti proizvedeno oko 1.800.000 komada, što je maksimalni kapacitet", rekao je agenciji Beta direktor marketinga fabrike "9. septembar" u Gornjem Milanovcu Tomislav Petrović.

Prema Petrovićevim rečima, u toj fabrici sada se proizvodi antimikrobiloška maska koja je dobila sertifikat nemačkog Instituta za higijenu i medicinu, sa mehaničkim filterima čije je dejstvo preko pet sati.

Zbog velike potražnje, u toku je montaža nove opreme koja će početi da radi 1. aprila i koja će omogućiti mesečnu proizvodnju od 4,5 miliona maski, za šta je već obezbeđeno tržište u Nemačkoj. Tako će, kako navodi Petrović, fabrika "9. septembar" postati najveći proizvođač u Evropi.

Pogledajte još