Odluka Crne Gore ne može da ostane bez posledica

BEOGRAD, 15. januar 2010. (Beta) - Odluka Vlade Crne Gore da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom ne može da ostane bez posledica i Srbija je prinuđena da na oštar način diplomatski odgovori Podgorici, izjavio je u petak ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Sa žaljenjem smo konstatovali da uprkos pomirljivim i uravnoteženim izjavama koje su poslednjih sedmica dolazile iz Podgorice, a tu pre svega mislim na izjave predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, vlada Mila Đukanovića odlučila je da uspostavi diplomatske odnose sa ilegalnim i secesionističkim vlastima na Kosovu", rekao je Jeremić.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa šefovima diplomatija Turske i BiH, Ahmetom Davutogluom i Svenom Alkalajem, Jeremić je kazao da odluka Vlade Crne Gore ne može ostati bez posledica i da će Srbija na nju odgovoriti na "jasan i rezolutan način".

Srbija je "prinuđena da na oštar diplomatski način odgovori Podgorici. Mi smo danas uputili izuzetno oštar diplomatski protest, a ambasadoru Srbije u Podgorici Zoranu Lutovcu naloženo je da hitno dođe u Beograd na konsultacije", rekao je Jeremić. On je kazao da će u narednim danima sa ambasadorom razgovarati o aktuelnoj situaciji i eventualnim narednim merama koje će se preduzeti.

Pogledajte još