I Beograd i Zagreb voljni da rešavaju probleme

ZAGREB, 16. januara 2010. (Beta) - Novoizabrani predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je u Hrvatskoj i u Srbiji sazrela politička svest o tome da konačno treba da počne rešavanje problema koji opterećuju odnose dve države.

"Mislim da konačno svi problemi treba da se stave na sto i moraju da budu rešeni", rekao je Josipović u intervjuu agenciji Beta.

Josipović je rekao da će članstvo Hrvatske u EU i dobri odnosi sa susedima biti glavni prioriteti njegove spoljne politike. On je ocenio da nerešena pitanja u odnosima dve zemlje neće usporiti napredovanje ka Evropi i dodao da je interes i Srbije i Hrvatske da "ona druga što pre uđe u EU".

"Jedna od glavnih postavki moje spoljne politike je upravo činjenica da su dobri odnosi sa susedima ključ i naše sigurnosti i razvoja ekonomije i Hrvatske i svih zemalja u regionu. Glavni napor će biti usmeren upravo prema tome", naveo je novoizabrani predsednik Hrvatske.

Upitan šta bi Beograd konkretno trebalo da uradi da bi eventualno došlo do povlačenja hrvatske tužbe za genocid iz 1999. godine, Josipović je rekao da treba otkriti sudbinu više od 1.000 nestalih, vratiti preostalo kulturno blago, ali i nastaviti procesuiranje ratnih zločina.

Pogledajte još