FASHION TERMINATORKA: Politički nekorektno #3

Ne toliko zbog činjenice da fotke u Gloriji ulivaju nadu da bismo ove godine konačno mogli da zakoračimo u „poglavlje po poglavlje“ avanturu pristupanja EU, koliko zbog najave nekih srećnijih modnih vremena, u kojima ćemo se, dok čekamo da nas već jednom puste među pristojan svet, manje blamirati na domaćem terenu.

U najkraćem, niko od gostiju nije se „previše“ trudio i to je dobra vest. Jer i danas kad se setim prošlogodišnje proslave Dana nezavisnosti SAD nije mi dobro. Tom prilikom neki od gostiju su (valjda u želji da svojim nobles pedigreom impresioniraju domaćine) hamburgere jeli u skoro pa balskim toaletama.

Obe priredbe su upriličena u poslepodnevnim satima (neposredno po okončanju radnog vremena) i koncipirane su kao za nijansu ili dve „jači“ fancy garden party, te je potpuno sumanuto (i neprimereno, naravno) biti OVERDRESSED.

U tom smislu koktel haljina je sasvim dovoljna, pri čemu su i vrtoglavo visoke potpetice apsolutni out, ako se ima u vidu da je za „minglovanje“ predviđen – travnjak, a ne crveni tepih. Muški deo guest liste se k`o kanda nešto bolje snalazi – ne sećam se da je iko došao u fraku. Srećom, jer su dovoljno žene eksperimentasile.

Isto tako, drago mi je da su svi bili izuzetno raspoloženi i nasmejani, posebno političari koji su tih dana bili i vrlo aktivni u skupštinskim diskusijama. A kad malo bolje razmislim, što i ne bi bili – nakon što su u Skupštini kvalitetno ručkali za smešnu kintu, svratili su kod „Azura“ na besplatni, a ne sumnjam ukusni domjenak. Što bi se reklo, win-win situacija. Namestilo im se, šta da kažem.

Pa da krenem redom. Dragoljub Mićunović se, kao naš najstariji poslanik, iskusno odlučio da tamno sivo „ratno/radno“ zameni crnim „paradnim“ odelom. Zna čovek da su nijanse uvek presudne i da je sva mudrost odmerenog stila u detalju.

Njegova koleginica Maja Gojković je, takođe iskusno, išla na „zicer“ mornarsku varijantu u kombinaciji sa biserima, dok je Miroslav Mišković, kao i obično, bio u „business as usual“ izdanju – plavo odelo, košulja i kravata. Ruku na srce, ne bi me iznenadilo da su u njegovom garderoberu okačena sve sama ista odela, s obzirom da za sve ove godine ne pamtim nijedan modni iskorak u nešto drugo i drugačije. Ali, tako je to u svetu krupnog kapitala – minimalno ulaganje za maksi rezultate.

Ležerni, „svoji na svome“ i primećeni svakako su bili i nekad političar, a danas bankar Goran Pitić, kao i prvi čovek javnog servisa Dragan Bujošević. Jedan pogled na njih dvojicu i sve je jasno – živi se ugodno (sedam sati sna, rekreacija, masaže), a hrani redovno i zdravo. Po Pitićevom tenu, rekla bih da je i sunčanje tokom čitave godine pod must. I to je ok, ipak njih dvojica važe za poželjnije prestoničke MACANE, pa je onda i red da se malo, po onoj staroj „no pain, no gain“, potrude oko stajlinga.

Znate kako kažu da se zaljubljeni uvek mogu prepoznati iz aviona – stalno nasmejani i srećni, oni zrače tom nekom posebnom energijom. Prolepšaju se golupčići kako spolja, tako i iznutra. Rekao bi čovek, nekako im se lica oplemene, baš kao što je to slučaj, recimo, sa Milicom Cerović i Nikolom Sarićem. Ovo dvoje zaljubljenih već godinama jednostavno nikome ništa ne moraju da objašnjavaju. Sve nam je jasno, volite se i uživate jedno u drugome.

E sad, kakvo bi to pravilo bilo kad ne bi imalo i svoj izuzetak? Evo, na primer, meni se čini da Ani Bekuti puno bolje stoji singl status. Žena je pre Mrke izgledala kao avion – uvek doterana, savršeno našminkana i nafrizirana. Sve u skladu sa svojim godinama, što je za svaku pohvalu, ako se malo pogledaju izdanja njenih koleginica/vršnjakinja. Jednom rečju, prava dama na domaćoj estradi.

A onda joj se desio Mrka! Ana se prvo malo ubucila, pa je onda (jer Mrki to ne smeta, kako je jednom prilikom izjavila) nabacila još neki kilogram… A kako to obično biva, višak kilograma je sa sobom doneo manjak zainteresovanosti za odabir garderobe, te je kod Bekute već neko vreme damski stil oblačenja ustuknuo pred onim „udobnijim“. Važno je samo da nigde ne steže i ne žulja, a kako to sve na kraju izgleda pevačica već neko vreme ne haje nimalo. Uz neobaveznu garderobu, ide i isti takav mejkap – šminka joj odavno nije besprekorna, a što se frizure tiče – fotografije u Skandalu govore više od hiljadu reči.

Ok, naveli smo simptome i dali dijagnozu problema. Sad još TERAPIJA. Gospođo Bekuta, imate dve mogućnosti. Prva je penzija (mislim da ispunjavate sve uslove), a druga da za modne konsultacije izaberete nekog drugog. Mrkonjić se, kao i svi mašinci po struci, u modu razume otprilike koliko i pevačica u nuklearnu fiziku. Da se ne vređamo, mislim da nema potrebe da zamišljamo kako bi izgledalo i šta bi se desilo kada bi se neka od njih umorila od mikrofona i krenula da pravi nuklearnu bombu… Katastrofa neslućenih razmera. E, pa ovaj Bekutin najnoviji stajling tome se opasno približio.

Jedan od simptoma sada već poremećaja kod nekih žena koje ležu i bude se sa mišlju „nikad dovoljno mršava“ jeste i sindrom „malih brojeva“. U prevodu, dok može da uđe u XS odeću, sve u u najboljem redu. Već S zvoni za uzbunu, a o M velični da i ne govorim. Kraj i propast!!

Zato i ne treba da čudi što su se neki dovitljivi trgovci po belom svetu lepo dosetili kako da zadrže s jedne strane osmeh na ženskom licu, a sa druge nesmanjeni shopping entuzijazam. Jednostavno su promenili obime, a zadržali simbole. XS veličina se tako malo „ubucila“, ali koga briga. Važno je da žena misli da sve drži pod kontrolom, a ne stvarno stanje. I, svi srećni.

A čemu sve ovo? Iz vrlo jednostavnog razloga – vidim da su „mali brojevi“, na moje veliko iznenađenje, zaludeli i jaču polovinu. Poznato je da i muškarci imaju ISSUE sa veličinom, ali zar nije kod njih veće uvek bilo, hm, veće?

Evo, na primer, rukometaš (meni, naravno, poznatiji kao suprug Nataše Bekvalac broj dva) Ljubomir Jovanović sasvim sigurno ne bi pogrešio ni da je sve što je obukao na promociji njenog novog albuma kupio za broj veće. Naprotiv, u tom bi slučaju kožnu jaknu mogao i da zakopča. Ovako izgleda kao da se utegao u jeleče.

I nije on jedini. Sapeto & napeto, kako primećujem, čest je izbor i pevača Slobe Vasića i Darka Lazića. Šta da vam kažem, ne izgledate niti nabildovanije, niti opasnije u majici ili pantalonama za broj manjim. Ništa od toga, dragi dečaci. Izgledate jedino nezgrapno i smešno. A ako vam nije jasno o čemu pričam, pogledajte kako je skockan Filip Živojinović i sve će vam momentalno biti jasnije. On je (da li sam ili uz maminu stručnu pomoć) nepogrešivo kako stilski, tako i numerički svoj na svome. Red je da i vi prestanete da izgledate kao da ste odeću pozajmili od mlađeg brata.

Jedan od onih za koje opravdano sumnjam da svako malo ima problem sa kilogramima, a samim tim i sa odgovarajućom veličinom garderobe, je pevač Saša Kapor, koji mi je zanimljiv iz još jednog, ništa manje zabavnog, razloga.

Naime, Saša je rekla bih već neko vreme u Grandu zadužen za promociju HIPSTERAJA. I taj mu posao očigledno ne pada teško. Bradica, tatoo, šiz pertle na patikama, frizurica… Sve je tu i sve onako hipsterski baš kako treba. Doduše, možda za nijansu i previše doterano i naparfimisano, no i to se može objasniti – tranzicija iz metroseksualca (što je Kapor bio do pre nekog vremena) u Grand hipstera još nije u potpunosti okončana.

Što se ekspanzije bradatih što dječaka, što nešto zrelijih muškaraca na našim prostorima tiče, imam samo jedan komentar. Brada nije za svakoga. Ona je tu da, kao i brkovi, naglasi karakter, te stoga uvek bolje pristaje muškarcima sa izvesnom životnom kilometražom. Kod previše mladih ume da izazove upravo suprotan efekat – da naglasi tu „blažen u neznanju“ fazu odrastanja. Slično je i kada tinejdžerke onako ponosne i bitne prošetaju elegantan kostim i visoku štiklu. Šta da kažem, zabavlja me da ih vidim samo kada sam dobro raspoložena. O tome šta na tu temu mislim kad je dan oblačan i siv, nekom drugom prilikom…

I za kraj promocija novog romana novinarke i spisateljice Vesne Dedić. Prvo da kažem da, za razliku od uvaženih kulturnjaka, nemam problem sa činjenicom da žena uspeva da zaradi od pisanja. Meni je to skroz u redu. Pa pogledajte samo šta je ovog puta smislila – promocija knjige na kruzeru! Hej, haj – udaraj, pa fino prodaj. Bravo za Vesnu, žena je ukapirala da, ako hoćeš da prodaš knjigu, moraš da organizuješ EVENT i animiraš ljude. Svaka čast.

Malo mi je ta njena haljina/ venčanica too much, ali u svakom slučaju belo joj dobro stoji. Ko zna, možda nam Vesna, osim literarnog, sprema još neko iznenađenje u skoroj budućnosti.
Lepo je izgledala i Suzana Mančić, koja je u haljini skrojenoj po principu „stisni gore, popusti dole“ i nude salonkama ponosno pokazala pristojno doteranu figuru. Moj savet joj je da sledeći put ne zaboravi rukave (njenim mišicama bi takav kroj mnogo više laskao), a volela bih i da je češće viđam sa podignutom kosom.

Najveće iznenađenje za mene je Dragana Katić, za koju sam u prvi mah pomislila da je zapravo njena stylish koleginica Snežana Dakić.

Elegantna cipela, osunčani ten, crna suknja da sakrije višak i bela bluza da osveži lice, fancy naočare, crvena pismo torbica… Iskusno i probrano, nema šta. Moram da primetim da se Katička baš trudi u poslednje vreme i nekako mi deluje kao da je opasno fokusirana i usmerena. E sad, da li je u pitanju poslovna ili ljubavna meta, nemam pojma, ali ne sumnjam da ćemo vrlo skoro i to saznati. Meni ona izgleda kao žena koja nema vremena za bacanje, te pretpostavljam da na odgovor nećemo morati dugo da čekamo.

Što se stajlinga pevača Ace Pejovića tiče, blago rečeno (osim ako nije krenuo na splav, pa zalutao na kruzer) izgleda kao maskota ove promocije. Jeftino je prošao ovog puta, jer sam dobro raspoložena. Inače bi moj komentar za ovu tragikomičnu odevnu kombinaciju bio da apsolutno, ni pod kakvim uslovima, pritiscima i ucenama ovakav nije trebalo da izlazi iz kuće. Ima tih dana, Aco…