POSLEDNJIH GODINA BILA MU JE GLAVNA MISIJA: Nedosanjani san Milorada Mandića Mande

Publika, prijatelji, kolege, njegovi - u "Buhi". Ispod scena kojoj je poklonio najbolje godine svog života i karijere kao glumac i kao upravnik. Njegov san, želja, sva njegova energija bila je usmerena ka jednom cilju - da se obnovi pozorište "Boško Buha".

"Mi pokušavamo i trudimo se da sve te nove generacije, predškolci, đaci osnovnih, srednjih škola, fakulteta - zašto bi im uskraćivali pravo koje sam ja imao, pravo na zdravo odrastanje uz neke odlične predstave", izjavio je Manda prošle godine.

Smišljao je načine kako da sakupi novac, pozivao kompanije, pojedince, prijatelje, trčao maraton, organizovao aukcije slika.

"Kaže: 'Kepo, moram da ti kupim rolere', a ja mu kažem da ne umem to da vozim. Kaže: 'Vidim kako trčiš iza scene, zoveš glumce pa da budeš brži'- to mi je rekao juče. Kaže, kupio sam tebi i ispicijentima svetlo, imaćete lampu na čelu tako da se ne bojite da pregori ova lampa kod pulta", priseća se inspicijent Mihailo Todorović Kepa.

Glumac Nemanja Oliverić ističe da će mlađe generacije morati da nastave tamo gde je Manda stao.

"Pripadam mlađoj generaciji koju je u pozorištu on smatrao svojom, negovao, čuvao nas, podržavao i želeo sa nama da pravi velike stvari. Nažalost, mi ćemo morati bez njega da nastavimo ideju da ovo pozorište bude najveće, ono što je on želeo, najveće pozorište u regionu", kaže Oliverić.

I glumica Aleksandra Simić nada se da će pozorište, zahvaljujući Mandinom entuzijazmu i hrabrosti da se upusti u tako nešto, biti obnovljeno i početi da radi.

"I da možda večernja scena dobije njegovo ime", dodaje Aleksandra Simić.

Nekadašnja operativna direktorka pozorišta Donka Špiček apeluje da se pozorište dovrši.

"Ono što mi sada treba da uradimo to je njegov amanet, završite ljudi ovu kuću, završite ovo pozorište. I oni koji treba da nam pomognu, neka nam pomognu", poručila je Donka Špiček.

U današnjem saopštenju pozorišta "Boško Buha" stoji, pored ostalog: "...U njegovom srcu je bilo toliko želja i ljubavi da ni ono samo nije moglo da ga isprati".

Komemoracija je u subotu u 11 časova u Narodnom pozorištu, a ispraćaj u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u 13.30.


Izvor: RTS

Pogledajte još