Episkop Lavrentije će prvi saznati ko je novi patrijarh

ŠABAC, 16. januara 2010. (Beta) - Episkop šabački Lavrentije prvi će saznati ko je novi srpski patrijarh jer, prema crkvenim pravilima, ime izabranog kandidata prvo čita najstariji episkop.

"To je, ipak, samo formalnost, ja ću kada se od tri koverte izvuče jedna, prvi pročitati ko je patrijarh, jer sam najstariji po episkopskom stažu, a zatim će to pročitati i drugi episkopi. Po crkvenom Ustavu najstariji episkop po stažu predsedava Izbornim saborom, a to sam ja, iako ima po godinama starijih vladika", rekao je vladika Lavrentije koji je episkop već 42 godine.

Vladika je za agenciju Beta kazao da je protiv izmene načina izbora patrijarha i naveo da je izborom u kojem učestvuju i predstavnici vernika omogućen spoljni uticaj na crkvu.

"Pokazivalo se ranije da kada zavisi izbor patrijarha od birača, arhijereja i civila, onda on (kandidat) može da kaže 'birajte mene i učiniću to i to', kao što postoji agitacija svugde u društvu. Ako bi se sada izbegao uticaj Duha Svetoga onda bi svako mogao da radi na tome da bude biran, a ovako ne možeš podmititi Duha Svetoga", rekao je episkop Lavrentije.

Poglavar SPC bira se "apostolskim žrebom", odnosno izvlačenjem jedne od tri ceduljice sa imenim episkopa koji su prethodno dobili apsolutnu većinu glasova episkopa, učesnika Izbornog sabora.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.