U Ambasadi Velike Britanije u Beogradu juče je proslavljen 90. rođendan kraljice Elizabete II

Na ovogodišnjoj proslavi zvaničnog Kraljičinog rođendana himne Velike Britanije i Republike Srbije otpevao je hor „Stanislav Binički“, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Ovaj umetnički ansambl, koji je osnovan još 1899. godine za ovu priliku pripremio je i prigodan program.

Brojne zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života Srbije degustirale su najfinija vina, te piva i alkoholna pića.

Inače, Njeno Kraljevsko Veličanstvo Elizabeta II već 90 godina proslavlja svoj pravi rođendan 21. aprila. Međutim, centralna zvanična proslava Kraljičinog rođendana organizuje se prve, druge, ili ponekad treće subote u junu. Ove godine, centralna zvanična proslava ovog jubilarnog rođendana održana je 12. i 13. juna u Londonu.

Tradicija zvanične proslave suverenovog rođendana ustanovljena je iz praktičnih razloga. Monarsi koji su rođeni u zimskim mesecima često su se pri organizaciji parada i ostalih događaja na otvorenom prostoru, suočavali sa problemima prouzrokovanim hladnim i kišovitim vremenom. Kralj Edvard VII (1901-1910), koji je bio rođen 9. novembra, bio je prvi britanski suveren koji je tokom svoje vladavine pomerao zvanično obeležavanje rođendana za maj ili jun. I Elizabeta II, od kada je preuzela englesku krunu 1952. godine, nastavila je tradiciju proslave zvaničnog rođendana u junu.

Njeno Kraljevsko Veličanstvo obično svoj pravi rođendan u Vindzoru obeležava privatnom proslavom sa prijateljima i porodicom, dok se njen zvanični rođendan uvek slavi organizovanjem ceremonije „Trooping of the Colour“ (Parada šarenih uniformi) ispred Bakingemske palate.