FMP deklasirao umornu Cibonu

BEOGRAD, 16. januara 2010. (Beta) - Košarkaši FMP-a pobedili su u Železniku lidera Jadranske lige, zagrebačku Cibonu, sa ubedljivih 95:71 (25:15, 25:14, 23:13, 22:29), u 16. kolu regionalnog takmičenja.

Najefikasniji u domaćem timu bio je Mladen Jeremić sa 14 poena, jedan manje postigao je Miloš Dimić, dok je Branko Lazić ubacio 12, a Nemanja Protić 10 poena.

Džamont Gordon je postigao 29 poena za Cibonu, Bojan Bogdanović je dodao 15, a Tomislav Zubčić još 10 poena, ali Zagrebčani nisu uspeli da izbegnu treći poraz u sezoni.

FMP je, s druge strane, iskoristio umor Cibone, koja je u četvrtak igrala odlučujući duel za plasman u TOP 16 fazu Evrolige, i stigao do pete pobede. Trijumf Cibone nad Asvelom očigledno je ostavio posledice na Zagrebčane, koji večeras nisu mogli da pariraju raspoloženim "panterima".

FMP je vodio celim tokom meča. Dve trojke Protića su mu na samom početku donele osetnije vođstvo od 9:2, da bi dvocifrenu prednost tim iz Železnika stekao već u prvoj četvrtini u kojoj je bilo i 22:11.

Cibonu je u igri održavao Gordon, koji je postigao 11 od ukupno 15 poena njegove ekipe u prvom delu igre.

Ostatak hrvatske ekipe, ipak, mučio se sa agresivnom odbranom FMP-a, koji je u istom ritmu nastavio da igra i u drugoj četvrtini i trojkama Lazića, Filipa Čovića i Jeremića polako diže prednost.

Poeni Bojana Radetića na kraju četvrtine FMP-u su doneli i do tada najveću prednost od 50:29.

Treća četvrtina nije promenila situaciju na terenu. Sredinom te deonice FMP je serijom 14:0 vođstvo povećao na 64:31 i prednost od oko 30 poena održavao do kraja četvrtine.

Dimićeva trojka na samom početku poslednje četvrtine FMP-u je donela i maksimalnih 34 poena prednosti - 76:42.

Trener košarkaša FMP Železnika Vlade Đurović rekao je da je večerašnja pobeda nad Cibonom višestruko značajna za njegovu ekipu.

"Ova pobeda ima višestruki značaj, podigla nam je rejting i moral, sada bežimo sa dna tabele. Prezadovoljan sam, dobro smo šutirali, dobro skakali, imali mnogo više kontranapada i asistencija od protivnika. Više smo i grešili, ali želeo sam da pružim šansu svim igračima", rekao je Đurović novinarima posle utakmice.

On je istakao da je njegova ekipa iskoristila umor košarkaša Cibone, koji su u četvrtak igrali utakmicu sa Asvelom u Evroligi i obezbedili plasman u Top 16 fazu.

"Miroslav Raduljica i Filip Čović su malo vremena proveli u igri zbog povreda, pa je ova pobeda utoliko značajnija. Išli smo na umor Cibone i emotivnu i fizičku iscrpljenost posle njihove utakmice sa Asvelom. Imali su samo 24 sata da se pripreme, a mi smo bili svežiji. Trener Velimir Perasović nije mogao dovoljno da ih motiviše", rekao je Đurović.

"Partizan je protiv Cibone postigao 59, a mi 95 poena. U čitavom regionu, a i šire, nema mnogo ekipa koje igraju bolju odbranu od Cibone", dodao je on.

Trener Cibone Velimir Perasović rekao je da se u pojednim trenucima utakmice stideo i da njegova ekipa nema opravdanje za ovakav poraz.

"FMP je pružio sjajnu partiju. U pojedinim trenucima sam se stideo jer nisam mogao da prepoznam svoju ekipu. Bili su spori, nemotivisani, ponašali su se kao razmažene zvezde, a oni nisu zvezde. Ne znam ni da li ćemo biti među prve četiri ekipe u Jadranskoj ligi", rekao je Perasović.

Na pitanje novinara kako zagrebački klub i pored finansijskih teškoća motiviše igrače, Perasović je rekao: "Oni žele da se dokažu na terenu. Nekoliko igrača je moglo da ode ali to nisu učinili".

Pogledajte još