U Beogradu svečano otvorena najveća svetska konferencije astronoma LSST@Europe

Konferenciju su ispred naučnog odbora konferencije svečano otvorili dr Nikolas Valton sa Univerziteta u Kembridžu i dr Darko Jevremović sa Astronomske opservatorije Beograd. Učesnicima se takođe obratio i dr Rade Pavlović ispred Astronomske opservatorije Beograd koja je jedan od organizatora konferencije. Među učesnicima konferencije nalazi se i dr Najdžel Šarp, programski direktor LSST projekta i član američke Nacionalne naučne fondacije. LSST@Europe2 će trajati do petka 24. juna.

Prvo, uvodno predavanje održao je dr Željko Ivezić sa Univerziteta u Vašingtonu, naučni savetnik LSST projekta, koji je predstavio glavne naučne ciljeve projekta. Jedan od glavnih ciljeva LSST-a je i objašnjenje ubrzanog širenja svemira za koje se još ne zna da li se dešava pod uticajem misteriozne tamne energije ili nam samo ukazuje na potrebu za modifikovanjem našeg razumevanja gravitacije.

Sa ogledalom prečnika 8.4 m, LSST, koji je trenutno u izgradnji na Andima u Čileu, će biti jedan od najvećih zemaljskih teleskopa. Ono što ga posebno izdvaja od svih drugih teleskopa je to što će sa svojom kamerom od 3200 megapiksela moći da snimi čitavo nebo dva puta za nedelju dana. Namena ovog teleskopa će bit da kontinuirano pravi preglede celog neba tokom 10 godina što će naučnicima omogućiti da uoče kako najudaljenije objekte svemira tako i najbliže, još neotkrivene, objekte Sunčevog sistema koji mogu predstavljati potencijalnu opasnost za Zemlju, i uhvate sve promene koje se dešavaju na nebu.

U sklopu programa konferencije biće organizovan i posebna tribina pod nazivom „Otkrivanje istorije svemira“ otvorena za širu javnost koja će se održati u sredu 22. juna sa početkom u 20h u Sali Amerikana Doma Omladine. Tribina će početi kratkim predavanjem dr Endru Konolija, sa Univerziteta u Vašingtonu, člana LSST tima, koji je bio jedan od govornika na prestižnoj TED konferenciji 2014. godine, nakon čega će uslediti razgovor drugih naučnika uključenih u LSST projekat, sa publikom. U tribini će, sa Univerziteta u Vašingtonu, pored dr Konelija, učestvovati i dr Željko Ivezić i dr Mario Jurić, sa Univerziteta u Vašingtonu, a sa Astronomske opservatorije Beograd tu će biti dr Darko Jevremović, koordinator učešća Srbije u LSST projektu.

Konferencija LSST@Europe2 se uživo prenosi i može pratiti preko YouTube kanala.

LSST@Europe2 konferencija je organizovana od strane Astronomske opservatorije u Beogradu, a podržana je od LSST korporacije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Hotela Zira.

Pogledajte još