Dragutinović:Zamrzavanje plata bitan deo dogovora sa MMF-om

BEOGRAD, 16. januara 2010. (Beta) - Ministarka finansija Diana Dragutinović kritikovala je navode o mogućem povećanju zarada budžetskih korisnika, ističući da je njihovo zamrzavanje veoma važan deo dogovora Vlade Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

U intervjuu za Večernje novosti od nedelje, ona je podsetila i da dogovor sa MMF-om predviđa da se, ako prihodi budu bolji od planiranih, iskoriste za smanjenje budžetskog deficita.

"Gotovo je neverovatno da se, neposredno nakon usvajanja budžeta i dogovora sa MMF-om, govori o rastu zarada, iako se zna da je njihovo zamrzavanje jedna od osnovnih poluga dogovora" s MMF-om, kazala je Dragutinovićeva.

"Ako se plate zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta i penzije koriguju samo za inflaciju, to bi značilo veće troškove od planiranih za minimum 60 milijardi dinara", kazala je ministarka finansija.

Komentarišući zahteve zaposlenih u nekim javnim preduzećima da im se plate povećaju, ona je ocenila da je opravdano da radnici čije firme dobro posluju osete i korist od toga, ali ne na teret poreskih obveznika ili da izazove veće zaduživanje i ugrožavanje osnovnih makroekonomskih ciljeva.

"Zaposleni u JP Elektroprivreda Srbije imaju više od dva puta veće zarade od prosečnih zarada u zemlji, što znači da su i zarade za rutinske, administrativne poslove znatno veće nego u drugim preduzećima ili državnoj administraciji", navela je Dragutinovićeva.

Ministarka finansija ponovila je i da je rasprava o kursu dinara "izdramatizovana traženjem krivca za njegovo pomeranje".

"Kurs fluktuira kao što se pomeraju cene nafte, metala i hrane na svetskom tržištu. I svaka promena kursa je neki signal. Jer, privreda je kao i porodica. Što je veći deficit, potrebno je veće prilagođavanje. A ako bi prilagođavanje izostalo, privreda se neće oporaviti", kazala je Diana Dragutinović.

Pogledajte još