Noge otiču od vrućine

I, dok zdrave osobe nemaju razlog za zabrinutost usled pojave otoka, velika toplota i te kako smeta srčanim bolesnicima i osobama sa proširenim venama čije se tegobe dodatno pogoršavaju.

Simptomi koji se javljaju su trnjenje nogu, bol kao i osećaj težine u nogama, a najčešće otiču stopala i deo noge oko skočnog zgloba jer su oni izloženi najvećem pritisku.

- Razlog oticanja nogu tokom letnjih meseci je proširenje krvnih sudova koje se dešava usled izlaganja toploti. To doprinosi povećanoj propustljivosti krvnih sudova uzrokujući izlazak tečnosti u okolna tkiva što se manifestuje kao otok. To ne mora biti jedini uzrok oticanja nogu, ali je specifičan za letnje mesece i javlja se i kod zdravih osoba. Ukoliko je oticanje nogu deo šire kliničke slikekoju odlikuju simptomi kao što su teško zamaranje, gušenje, bledilo, ubrzan rad srca, onda bi bilo dobro da se što pre ode na pregled - objašnjava i savetuje doktor Igor Končar iz Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije

Oticanje nogu do kojeg dolazi zbog povišene temperature može da se ublaži povremenim tuširanjem hladnom vodom, a lekari savetuju i podizanje nogu tokom odmora. Osobe koje su sklone pojavi otoka trebalo bi da nose udobnu anatomsku obuću prilagođenu toplom vremenu. Onima koji dosta vremena provode u sedećem položaju savetuju se što češće šetnja kako bi sprečili pojavu otoka. Važno je, takođe, izbegavati dugo izlaganje suncu kao i boravak u toplim prostorijama.

Izvor: Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.