Tadić: Srbija neće podržati cepanje BiH

SARAJEVO, 17. januara 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, u intervjuu objavljenom u nedelju na sarajevskoj televiziji OBN, da Srbija nikada ne bi podržala referendum koji bi vodio cepanju Bosne i Hercegovine.

"Srbija neće podržati bilo kakav akt ili referedndum koji bi vodio ka cepanju BiH, jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma", poručio je Tadić i ocenio da bi Srbija u suprotnom izgubila međunarodni kredibilitet.

On je naglasio i da nikada ne bi doneo ni odluku koja bi dovela u pitanje položaj Republike Srpske, kao entiteta u okviru BiH, kao i da će Srbija poštovati Dejtonski sporazum.

Govoreći o ratnim zločinima, Tadić je rekao da se ratni zločini ne mogu zaboraviti, kao i da narodi, države i pojedinci u regionu mogu steći moralni kredibilitet ako budu pokazivali saosećanje prema žrtvama druge nacionalnosti.

Predsednik Srbije je kazao da je njegov odlazak u Srebrenicu na godišnjicu zločina u tom gradu bio jedan od najtežih dana za njega, kao i da je tada, kako je naveo, doživeo spoznaju koja ga je osnažila u vođenju politike za poboljšanje odnosa naroda i država na Balkanu.

"Postoji trenutak kada, braneći interes naših nacija i birača, moramo da donosimo odluke koje nisu uvek u skladu sa željama onih koji su nas birali. Kada sam odlazio u Srebrenicu nisam imao podršku šire javnosti u Srbiji ali ni u delu moje porodice. Ipak, doneo sam odluku i preuzeo odgovornost", rekao je Tadić.

On je, međutim, istakao i da je nemoguće da Srbija stalno bude u ulozi zemlje koja se izvinjava dodajući da su i Srbi imali žrtve.

Tadić je izrazio nadu da će srpski parlament uskoro usvojiti rezoluciju o Srebrenici, kao i da će time biti iskazan odnos srpskog društva prema zločinu u Srebrenici.

Pogledajte još