Vlada Srbije uložila oštar protest nemačkoj vladi

BEOGRAD, 12. aprila 2007. (Beta) - Vlada Srbije uputila je u četvrtak najoštriji protest vladi Nemačke zbog izjava ambasadora te zemlje Andreasa Cobela povodom Kosova i ocenila da se tim izjavama ambasador Cobel "na najgrublji način meša u unutrašnje stvari Srbije".

Posle današnje sednice vlada Srbije saopštila je da od nemačke vlade očekuje objašnjenje.

"Ambasador Cobel je na više načina pokrenuo pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i pitanje nepromenljivosti njenih međunarodno priznatih granica", navodi se u soapštenju.

Uz ocenu da je "ambasador Cobel, uprkos ukazanom gostoprimstvu Srbije, iskazao i nepoštovanje prema dostojanstvu državnih institucija Srbija" dodaje se da "vlada Srbije s pravom očekuje objašnjenje vlade Nemačke da li je ambasador Cobel izneo zvanične stvavove vlade Nemačke.

"U svim dosadašnjim kontaktima na visokom državnom nivou između Srbije i Nemačke bila je iskazana i potvrđena međusobno dobra volja da dve zemlje razvijaju dobre odnose. Nadamo se da ćemo u najkraćem roku dobiti jasno razjašnjenje Vlade Nemačke o iznetim stavovima ambasadora Cobela", navodi se u saopštenju.

Pogledajte još