Island kvalitetna ekipa, ali sa lošom odbranom

LINC, 18. januara 2010. (Beta) - Jedan od najboljih srpskih rukometaša Momir Ilić ocenio je da je Island, prvi protivnik Srbije na Evropskom prvenstvu u Austriji, iskusan, maksimalno borben i kvalitetan tim, ali sa nešto lošijom odbranom i ne naročito sigurnim golmanom.

"Očekuje nas teška utakmica. Svi znamo da je Island dobra reprezentacija i da će dati sve od sebe da pobedi u prvoj utakmici, jer je to važno za dalje takmičenje. Iskusni su, sa puno kvalitetnih igrača i maksimalno su borbeni", rekao je Ilić agenciji Beta uoči sutrašnjeg susreta.

Island, prema njegovim rečima, osvajanjem drugog mesta na Olimpijskim igrama u Pekingu nije napravio iznenađenje, jer je ozbiljno radio do tog uspeha.

"Uvek su bili 'tu negde', ali nisu imali sreće. Na OI su igrali jako dobro, a iskustvo i zajedništvo je doprinelo da dođu do finala. Pobedili su jake protivnike. Sigurno je da imaju mentalitet da se ne predaju do pošlednjeg momenta. To je njihova prednost", rekao je Ilić.

On je naglasio da bi prednost Srbije trebalo da bude odbrana.

"Treba da se spreči polukontra i kontra. Njihova odbrana nije neki adut i nemaju sigurnog golmane, ali on može da pruži dobru partiju. Nadam se da protiv nas to neće uraditi", rekao je Ilić.

Reprezentacija Srbije do sada nema pozitivan skor sa Islandom na velikim takmičenjima.

"Mnogo lakša za nas biće ta druga grupa, jer ćemo tamo igrati sa Rusima i Norvežanima. Međutim, nadam se da ćemo taj loš skor sa Islanđanima popraviti", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, to što je Island po godinama "stara ekipe", ne mora da bude njihova mana.

"To ljudi pričaju, ali to što Olafur Stefanson ima 37, 38 godina, nije važno, jer na svakoj utakmici postigne po 10 golova. To je s jedne strane njihova prednost, jer su dugo zajedno i poznaju se dobro. Svi su spremni i trčaće dobro. Mislim da nisu stara ekipa i ne možemo tako da razmišaljamo", objasnio je Ilić.

Na pitanje koje reprezentacije vidi kao favorite na Evropskom prvenstvu u Austriji, on je odgovorio: "Francuska je među glavnim favoritima, možda Poljska, Hrvatska. Možda bude neko iznenađenje".

Rukometaš Srbije izdvojio je i Španiju, kao "korektnu reprezentaciju" i dodao: "Zna se nekoliko favorita o kojima svi govore, ali neko može da dođe sa strane. Voleo bih kada bi to bila Srbija".

Evropsko prvenstvo održaće se od 19. do 31. januara u Austriji, a Srbija igra u Grupi B, u Lincu. Prvi meč sa Islandom igraće sutra od 20.15.

Pogledajte još