Srbija može ostati bez odobrenih kredita

BEOGRAD, 18. januara 2010. (Beta) - Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej izjavio je da bi Srbija trebalo bolje da koristi odobrene zajmove i da će u aprilu biti doneta odluka da li neki od odobrenih zajmova treba smanjiti ili u celosti dati drugima.

"Srbija treba bolje da koristi odobrene zajmove, a ne da nam se obraća za nove. Za 2010. godinu nećemo odobriti nijedan investicioni zajam. Odobrićemo jedino 200 miliona dolara za podršku budžetu", rekao je Grej u intervjuu za Blic.

On je ocenio da "definitivno postoji problem" i da se i pored nekih znakova poboljšanja, ne može reći da je sve u redu u vezi sa povlačenjem odobrenih kredita. Prema njegovim rečima, ako se sredstva ne koriste, Svetska banka će moći da razmotri da li će smanjiti zajam ili ga dati nekom drugom.

Ko slabost privrede Srbije Grej je naveo to što "privatni sektor neće biti u mogućnosti da pozajmljuje novac u inostranstvu kao do sada" već će "morati da se okrene domaćim izvorima... koje valja naći u domaćoj štednji". Uz to, "treba više ulagati u... povećanje izvoza i produktivnosti".

Upitan o korupciji u Srbiji, Grej je odgovorio da su za njeno postojanje ključne dve stvari: "tržište koje nema dovoljno konkurencije i institucije koje nedovoljno odgovaraju za svoj rad".

Pogledajte još