REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Koja namirnica je izvor energije raka

Otkriće da su masti, a ne šećer (kako se ranije verovalo) izvor energije raka, otvara potpuno nove mogućnosti za razvoj lekova protiv ove bolesti.

Decenijama su naučnici mislili da je za rast smrtonosnog oblika tumora na mozgu potreban šećer.

Međutim, sada su otkrili da ih je trik koji su koristili za uzgajanje tkiva u laboratoriji zapravo prevario i da su ćelijama raka za rast potrebne masti.

Otkriće je dovelo do potpuno novog pristupa u lečenju ove bolesti što bi moglo da doprinese i stvaranju lekova koji bi značajno mogli da produže živote pacijenata.

Gliomi, kao što su astrocitoma i ependimoma su među najtežim oblicima raka za lečenje, a čak 60 odsto bolesnika umre u periodu od godinu dana.

Doktorka Elizabet Stol, koja je bila na čelu ovog istraživanja je rekla da većina ćelija u mozgu koristi šećer kao izvor energije i zato se smatralo da ćelije raka mozga funkcionišu na isti način.

Međutim, tokom istraživanja je dokazano da tumori mozga zapravo reaguju odnosno povećavaju se zbog masti, a ne šećera.

Kada su miševi sa tumorima na mozgu tretirani lekom koji se zove etomoksir, a koji je napravljen kako bi sprečio ćelije da apsorbuju masti, dokazano je da se rast raka usporio.

“Šezdeset godina smo verovali da je izvor energije svih tumora šećer, ali ispostavilo se, bar što se tiče tumora na mozgu da smo pogrešili”, rekla je doktorka Stol i dodala da je moguće da različite vrste tumora koriste različite izvore energije na isti način kao što to rade različiti delovi tela.

Izvor: B92 /Independent