Amir Kan potpisao za Golden boj

LOS ANĐELES, 18. januara 2010. (Beta-AP) - Bokserski šampion lake kategorije u verziji VBA, Britanac Amir Kan potpisao je ugovor o promovisanju sa kućom Golden boj, u želji da poveća popularnost u SAD. 

Kan ima učinak od 22 pobede i jednog poraza, uz 16 nokauta. On je na Olimpijskim igrama u Atini osvojio srebrnu medalju, a onda je prešao u profesionalce, pod pokroviteljstvom iskusnog britanskog prometera Frenka Vorena.

Posle treninga sa Fredijem Roučom u Kaliforniji, odlučio je da se posle svoje poslednje borbe raziđe sa Vorenom i pridruži svojim zemljacima Dejvidu Heju i Rikiju Hatonu u Golden boju, čiji je vlasnik Oskar De La Hoja.

"Amir Kan je jedan od najtalentovanijih boraca na svetu, u bilo kojoj kategoriji. Takav talenat u kombinaciji sa harizmatičnim i otvorenim karakterom čini ostvarenje sna svakog promotera, i osećam da ću ga jednog dana dovesti do toga da bude simbol boksa", rekao je De La Hoja.

Kan je bio jedan od najpoželjnijih talenata u boksu sve do potpuno neočekivanog nokauta u prvoj rundi od Bridisa Preskota u septembru 2008. godine.

On se, međutim, brzo oporavio i pobedio je veterana Marka Antonija Bareru prošlog marta, a onda je osvojio titulu u superlakoj kategoriji pobedom nad Andreasom Kotelnikom. Obe borbe održane su pred mnogo ljudi u Mančesteru.

Titulu je odbranio u decembru, kada je u Njukaslu za samo 76 sekundi nokautirao Amerikanca Dmitrija Salitu.

"Spreman sam da se borim sa bilo kim, bilo gde i znam da će mi Golden boj pomoći da ostvarim te ciljeve", rekao je Kan.

Iako je u Britaniji zvezda, 23-godišnji Kan već dugo želi veliku borbu u Americi, koja bi ga učinila popularnim na dva kontinenta. Zbog toga se pominjala borba protiv žustrog Polija Malinađija u Njujorku.

Pogledajte još