Space and Figures / My Name is Red

Prostor i figure- Šejma Prodanović, Zovem se crvena- Milica Rakić, diptih izložba u Galeriji Beograd obradovala je poklonike pop art printova i ambijentalne instalacije, dve umetnice koje svojim delom skladno sihronizuju ideju socijo angažovanja u umetnosti, sve zajedno sa galerijom za koju odavno znamo da baš kad mislimo da sve znamo shvatimo da ništa ne znamo, i uvek se nanovo iznenadimo i obradujemo, što bi se reklo 3 u jednoj, 3 in 1.

Prostor galerije i gosti svečanog otvaranja, a na Šejminim kolažiranim prostorima figure koje žive svoj mali- veliki život u svom okruženju, zatvoreni i izolovani u meri da samo zainteresovani, umetnik i njegova publika, mogu dopreti do njihovih emocija duboko sakrivenih ko zna gde u intimi prostora koji postaje figura, ili figura koje postoje prostorom.

Proza crvene boje u fotografijama Aleksandrije Ajduković, gostujuće umetnice na ovom projektu, na neverovatnim mestima beleži crvene detalje, gotovo znake , simbole na običnom slučajnim prolaznicima, ne namešteno, bez poziranja, bez svesti da počinju da žive umetničko delo. Ipak najživotniji deo je projekcija Milice Rakić - tekstovi na crvenoj šari, ornamentu, prva asocijacija tapete, jednostavna crna, blok slova, uz muziku, složeno po značenju. Poezija se maksimalno koristi slikarskim- likovnim elementima, ali i obrnuto. I veče poezije i uživaš u vizuelno- tonskim ambijentalnim instalacijama.

U neobaveznom razgovoru smo konstatovali da je publika nekako, na neki poseban način, statična. Možda je to prolećni neizdrž (kako reče jedan kolega istoričar umetnosti), a možda jednostavno uživa...

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još