Hiljade građana podržalo radnike u blokadi

KURŠUMLIJA, 18. januara 2010. (Beta) - Na magistralnom putu Niš - Priština u ponedeljak se okupilo oko četiri hiljade građana Kuršumlije koji su podržali radnike preduzeća "Kopanik" i konfekcije "1. maj" koji osam dana blokiraju taj put.

Sva privatna preduzeća u Kuršumliji su u 10 sati na nekoliko časova obustavila rad, a na vratima trgovina istaknut je natpus "Zbog štrajka ne radimo".

Štrajkačima su se pridružili i zaposleni u Domu zdravlja, profesori i nastavnici kuršumlijskih srednjih i osnovnih škola, "Srbijašuma", Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i lokalne samouprave, a na protest su organizovano došli i đaci.

Obraćajući se okupljenima radnici koji osam dana drže u blokadi magistralni put kazali su da veoma teško žive pošto ne primaju plate, nemaju zdravstveno i socijalno osiguranje. Ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću poručili su da se stidi što je ovoliko ljudi izašlo na ulicu.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić ocenio je da su zahtevi bivših radnika preduzeća "Kopaonik" iz Kuršumlije - nerealni. Dinkić je novinarima na kongresu Međunarodne asocijacije hotela i restorana u Beogradu kazao da država može radnicima da poveže radni staž i da im uplati zdravstveno osiguranje, ali ne može da im isplati plate jer "Kopaonik" 20 meseci ne radi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.