Malo interesovanje za povratak azilanata

VRANJE, 18 januara 2010. (Beta) - Šefica kancelarije nevladine organizacije "AWO" za readmisiju u Vranju Elen Glisman izjavila je u ponedeljak da se pretpostavlja da u Nemačkoj ima oko 100.000 građana Srbije, koji su od pocetka devedesetih zatražili azil i koji bi trebalo da se vrate u zemlju, ali da tačan broj ne zna čak ni nemačka vlada.

Glismanova je agenciji Beta izjavila da je utvrđeno da u Nemačkoj ima 14.399 Roma sa Kosova koji treba da se vrate u procesu readmisije, kao i da je potpisan sporazum prema kome godišnje iz Nemačke na Kosovo treba da se vraća po 2.500 ljudi, ali da se do sada niko nije vratio.

"U Srbiji je jako slabo interesovanje za povratak. Porodice se odluče da se prijave za readmisiju tek kada osete da će biti deportovane, i to iz razloga što naša vlada daje pomoć onima koji se dobrovoljno vraćaju u zemlje odakle su došli, dok za one koji su deportovani nema nikakve pomoći", kazala je Glisman.

Prema njenim rečima, najviše azilanata sa prostora Srbije u Nemačkoj ima pokrajina Severna Rajna Vestfalija, u kojoj su azilanti smešteni u kolektivnim centrima.

Pogledajte još