Napadnuti Guglovi imejl nalozi dopisnika u Kini

PEKING, 18. januara 2010. (Beta/AP) - Strani izveštači u Kini saopštili su u ponedeljak da su njihove Gugl naloge za elektronsku poštu napali hakeri i da taj napad podseća na nedavni, uperen protiv aktivista za ljudska prava.

Taj napad je kompaniju Gugl naveo da razmišlja o povlačenju iz Kine, ne navodeći, međutim, kako su nalozi na njihovom G-mail servisu napadnuti niti ko je to učinio. Od tada se informacije o tom slučaju prosleđuju javnosti "na kapaljku", navodi agencija Asošiejtid pres (AP).

Klub stranih izveštača Kine poslao je u ponedeljak mejl svojim članovima upozoravajući ih da su najmanje dve dopisničke redakcije u Pekingu objavile da je u njihove G-mail naloge izvršen upad tako što su njihovi mejlovi potajno prosleđivani nepoznatim adresatima.

Guglova najava da bi se mogao povući iz Kine šokirala je poslovne krugove u Pekingu. Gugl je tada naveo da je sofisticirani napad u decembru krenuo iz Kine i za cilj imao kompaniju Mauntin vju (Mountain View) iz Kalifornije i još najmanje 20 drugih velikih kompanije u domenu interneta, finansija, tehnologije, medija i hemijske industrije.

Pogledajte još