OLIVER VII-Remek-delo mađarske književnosti XX veka

Glavni junak, mladi kralj imaginarne državice Alturije, zaljubljenik u knjige i umetnost, insceniraće državni udar na samoga sebe kako bi pobegao u Veneciju i osetio iskustvo stvarnog života, da bi nakon toga bio prinuđen da sam izvede kontrarevoluciju i sebe vrati na tron.

U domovini klasik, mađarski pisac Antal Serb je u Evropi otkriven sa zadrškom: njegovi romani u Britaniji i Nemačkoj postaju bestseler sedamdeset godina po nastanku, a Serb je u jednom trenutku bio najtiražniji prevedeni pisac na zapadnom tržištu. Preveden je na desetak svetskih jezika, među njima i na srpski (Putnik i mesečina i Legenda o Pendragonu), a hvalospeve o ovoj knjizi pisali su kako najznačajniji savremeni pisci, tako i kritičari najuglednijih evropskih i svetskih listova.

(old_image)


„Izuzetno šarmantna šekspirovska maskerada, u kojoj Oliver VII igra ulogu šarlatana koji igra ulogu Olivera VII! Hepiend je posebno dirljiv deo ovog jedinstvenog romana.“
Sem Saks, Wall Street Journal

„Oliver VII je defile mnogih ličnosti koje se polako pretvaraju u jednu središnju ličnost.“ Alberto Mangel, Finacial Times.

Pogledajte još