STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Zemlja sve toplija, prete nam katastrofe

Svako merenje od septembra 2015. do juna 2016. je obaralo prethodni rekord.

Uzimajući u obzir da su prosečne temperature 2014. i 2015. godine bile najviše do tada zabeležene, deluje da će taj rekord biti oboren ove godine. To će biti prvi put u istoriji da se tri godine zaredom planeta konstantno zagreva.

Ovo ubrzano zagrevanje se najviše oseća u najhladnijem regionu sveta- Arktiku, gde je zabeležena najmanja debljina leda u letnjem periodu ikada.

Prema merenjema, Arktik se zagreva duplo brže od globalnog proseka, što bi moglo da ima razarajuće posledice ne samo za ekosisteme na severu planete, već bi "domino efektom" uzrokovalo katastrofe i na drugim kontinentima.

Neki izveštaji pokazuju da na Antarktiku raste količina leda, ali ti pokazatelji su se ispostavili kao netačni. pošto je taj novi led tanak i ne nadoknađuje topljenje debljih, starijih glečerskih slojeva.

Pojavu "El Ninja" (atmosfersko-okeanski fenomen nestabilnosti pravaca vetrova i temperatura u tropskom delu Tihog okeana) 2014-2016. godine je imala ulogu u povećanju temperatura, ali ne može da objasni dramatično povećanje temperature u celoj prethodnoj deceniji.

"El Ninjo" se pojavio i 1997. godine i uzrokovao tadašnje temperaturne rekorde. Do 2014. godine više se nije pojavljivao, a globalna temperatura je nastavila da raste. Ova činjenica ga isključuje kao glavnog uzročnika zagrevanja.

Neki naučnici smatraju da je planeta dosegla takvo stanje da bi decenijama nastavila da se zagreva čak i kada bi momentalno prestalo sagorevanje uglja, nafte i njenih derivata za koje se smatra da najviše utiču na povećanje temperature.

Izvor: Novosti

Pogledajte još