Odnosi tek kad Podgorica preispita priznanje

BEOGRAD, 18. januara 2010. (Beta) - Diplomatski odnosi sa Crnom Gorom vratiće se na "punu ravan" u slučaju da Podgorica preispita svoju odluku o priznanju Kosova, izjavio je u ponedeljak politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borislav Stefanović.

Stefanović je gostujući u emisiji Radio televizije Srbije kazao da Beograd ne može da se ponaša kao da se ništa nije desilo posle crnogorskog priznanja Kosova.

Ocenio je i da većina građana Crne Gore nije bila za priznanje Kosova i dodao da mere koje Beograd preduzima nisu usmerene prema građanima, koji ne treba da ispaštaju zbog odluka vlasti, već prema crnogorskim vlastima.

On je naveo da je odluka Crne Gore o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kosovom loš potez, jer Podgorica i Priština neće uskoro razmeniti ambasadore zbog toga što postoji problem položaja crnogorske manjine na Kosovu. "To znači da Crna Gora nije ni morala da prizna Kosovo i mogla je upravo da iskoristi taj problem manjina kao dobru poziciju da to ne učini", kazao je Stefanović.

Dodao je da upravo zbog toga sada izgleda kao da je to priznanje bilo smišljena provokacija usmerena prema Srbiji.

Pogledajte još