Masakr u Nici na Dan Bastilje: Kamion smrti ubio 84 osobe (VIDEO)

Vozač je najpre otvorio vatru na okupljene, nije poznat tačan broj ljudi koje je ubio tom prilikom, a potom krenuo u smrtonosnu vožnju od dva kilometra, gazeći sve pred sobom, da bi bio zaustavljen kada je policija zapucala u prednje vetrobransko staklo i usmrtila ga. U prtljažniku kamiona su pronađeni eksploziv i automatsko oružje.

U gradu je nastala panika pošto se ne zna odakle je i zašto kamion skrenuo u pešačku zonu, a na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se da je vozilo oštećeno sa prednje strane, dok očevici navode da se incident dogodio za vreme vatrometa koji je trebalo da bude veliko finale proslave državnog praznika Dana Bastilje.


Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije desetak beživotnih tela, tako da se sa sigurnošću može reći da je u tragediji stradalo najmanje 12 osoba, ali se strahuje da bi taj broj mogao da dostigne i 50. Ipak, prve dileme su otklonili lokalni zvaničnici, koji su naveli da je poginulo najmanje 30 osoba, a više od 100 je povređeno.

Sledeće informacije su bile još tragičnije, zvaničnici su saopštili da je stradalo najmanje 60 ljudi. Nešto posle 1.00 sat posle ponoći saopšteno je da su 73 osobe stradale. Sat vremena kasnije javljeno je da su još dve osobe podlegle povredama, a francuski mediji navode i da su 42 osobe u kritičnom stanju.

Oko tri sata iza ponoći oglasio se i gradonačelnik Nice Kristijan Estrosi, koji je izneo podatak da je ukupno 77 osoba stradalo.

Rano ujutru ministar unutrašnjih poslova Francuske saopštio je da se broj stradalih u Nici popeo na 84, a da je u kritičnom stanju 18 povređenih.

Datum napada je više nego simboličan, u Francuskoj je u četvrtak proslavljan dan kada je pala zloglasna Bastilja 1789. godine. Tada je "kritična masa" izvršila revoluciju i napala tvrđavu u kojoj su držani politički zatvorenici.

Oko sat vremena posle događaja policija je ogradila mesto zločina da bi zaštitila scenu. Očevici navode da je odmah posle napada izbio ljudski stampedo, kao i da je na ulicama bilo krvi.

Specijalna policijska Jedinica za potragu, pomoć, intervenciju i odvraćanje (RAID) došla je na lice mesta, kao i hitna pomoć i spasioci. Helikopteri su u vazduhu, a povređenima se ukazala pomoć u bolnicama Nice.

U francuskim medijima su se pojavile spekulacije da je vozač izašao iz kamiona i počeo da puca, a na društvenim mrežama se pojavila i fotografija prednjeg dela kamiona koji je izrešetan policijskim mecima.

Policija je upozorila građane i turiste da ostanu u svojim domovima zbog opasnosti od terorističkog napada. Plaža ispod promenade u kojoj se desio napad pretvorena je u poljsku bolnicu i tu se povređenima takođe ukazuje pomoć.

Građani Nice ponudili su svima utočište u svojim domovima, a lokalni taksiji besplatno su evakuisali sve dalje od mesta napada. Policija je zamolila građane da ne šire paniku, neproverene glasine i uznemirujuće fotografije i video snimke.

Novinari sa lica mesta navode da je u gradu velika panika. Lokalni mediji su ovu tragediju opisali kao teroristički napad, ali zvaničnici to nisu potvrdili.

Gradski zvaničnik Kristijan Estrosi je tvitovao da je vozač kamiona verovatno ubio desetine ljudi.

Postoje i informacije da su se začuli pucnji, ali u početku nije bilo potvrđeno, s obzirom na to da je u trenucima incidenta bilo i eksplozija od vatrometa, ali je policija potom navela da je ubila vozača.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.