Završeno snimanje filma “Mit o Sizifu“

Reditelj Filip Gajić za samo 18 dana završio film/seriju “Mit o Sizifu“ (MOS) čiji budžet je bio 0 dinara! Entuzijazam na delu – čeka se samo neka televizija da to shvati.

Zet Radeta Šerbedžije, ali pre svega reditelj i glumac Filip Gajić, priveo je kraju film i (verovatno) seriju na koje je prva asocijacija entuzijazam. Nakon svega 18 dana snimanja, sa, kako Gajić kaže, “budžetom od 0 dinara“ i glumcima koji su učestvovali u ovom neobičnom projektu bez honorara, “Mit o Sizifu“, ili “šifrovano“ MOS, trenutno je u fazi montaže.

Kako reditelj objašnjava, ovo “nije priča zasnovana na klasičnoj strukturi televizijsko-filmskih serijala, već na sasvim odvojenim delovima-pasažima koji zajedno čine celinu“.

Kao što smo mogli da shvatimo iz promo reela predstavljenog na koktelu povodom završetka snimanja u klubu “Noir“, pomenuti pasaži se oslanjaju na čuvena dela iz književnosti poput Kafke, Foknera i Barika, dok je Kamijev esej "Mit o Sizifu" nit koja ovu segmentiranu priču stavlja van epoha ili žanrova.

Film i serija, koji upravo tragaju za televizijom koja će shvatiti koncept “no budget-many ideas“, okupio je niz glumačkih zvezda među kojima su i Goran Jevtić, rediteljeva supruga Lucija Šerbedžija, Ana Bretšnajder, Danijela Štajnfeld, Katarina Žutić, Bojan Dimitrijević, balerina Sonja Vukićević i njena ćerka Hristina Popović, kao i mnogi drugi.

Gajić o glumcima u projektu u kome je “pravilo da nema pravila“ kaže da su “poput trupe Montija Pajtona koji menjaju karaktere i likove koje igraju“.

Za muziku u filmu bio je zadužen popularni Rambo Amadeus, koji je takođe dobio i jednu veoma značajnu ulogu. Pored ostalih zadataka, Rambo je svoj glumački talenat stavio na test u oživljavanju čuvene filmske scene iz Bergmanovog klasika “Sedmi pečat” u kojoj glumi viteza koji igra šah sa Goranom Jevtićem u ulozi Smrti.

Ako sve bude išlo po želji reditelja i scenariste Filipa Gajića koji produkciju “Mita o Sizifu“ potpisuje zajedno sa Nikolom Markovićem, film i serija će na neku od domaćih televizija doći na proleće. Svakako ideja kojoj treba pružiti šansu... 

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Mirjana Ristić-Damjanović

Pogledajte još