5 superzačina za vitko i zdravo telo

Međutim, začini su bespravedno stavljeni u stranu, a oni su itekako važni, a kao i zdrave namirnice i oni mogu da vam pomognu da doterate svoju figuru, kao i da smanjite rizik od raznih bolesti.

Danas vam predstavljamo pet superzačina uz koje ćete biti vitki i zdravi...

1. Cimet - Pospešuje rad mozga

Nedavna istraživanja pokazala su da je cimet mnogo više od ukusnog začina kojim imate običaj da zasladite svoje poslastice. Naime, cimet može da poboljša vašu sposobnost učenja. Istraživači tvrde da ovaj začin preokreće biohemijske, ćelijske i anatomske promene koje se dešavaju u mozgu kod ljudi s lošom memorijom. To radi tako što stimuliše hipotalamus, mali deo mozga koji je odgovoran za stvaranje, organizovanje i čuvanje podataka, te povećava sposobnost osobe da pamti nove stvari.

Pored toga, cimet je odličan izbor za one koji žele da izbace šećer iz ishrane, te i dobra zamena za veštačke zaslađivače koji, takođe, mogu biti uzrok nastanka masnih naslaga, ali i čestih promena raspoloženja, pa i depresije. Sa druge strane. kako novije studije pokazuju, cimet vam može pomoći da regulišete nivo šećera u krvi, kao i da sagorite višak kalorija i ubrzate metabolizam.

Koji su još superzačini, i koje su njihove blagodeti pročitajte OVDE.

Pogledajte još