11 razloga zbog kojih ste stalno umorni

Rešenje je u pronalaženju trenutaka za odmor i ispijanje hladnih pića koja brzo oslobađaju tegoba. Ako ste stariji ili vam je zdravlje oslabljeno, važno je da slušate svoje telo i da na vreme uočite znake upozorenja.

Pre nego što se obratite lekaru, saznajte neke od mogućih uzroka letnjih problema:

1. Temperaturne promene

Temperaturna kolebanja, posebno iznenadne i velike promene, kao što je vrućina, mogu izazvati umor, dok se telo prilagođava promenama. Ako inače boravite u prostorijama sa blagom, umerenom klimom gde su temperaturne promene relativno male, možda ćete se osećati umorno ako dođe trenutak da se prilagodite toplijoj klimi. Kada se telo prilagodi temperaturnoj promeni, simptomi umora će nestati.

2. Dehidracija

Dehidracija je čest uzrok umora tokom toplog vremena. Dehidracija se dešava kada se telesna težina smanjuje za jedan posto ili više zbog gubitka tečnosti. Drugi simptomi dehidracije uključuju glavobolje i proizvodnju snažnog mirisa, kao i tamno žutog urina. Da biste sprečili umor uzrokovan dehidracije tokom vrućih dana, redovno uzimajte tečnosti. U principu, providan urin je znak dobro hidriranog organizma.

3. Nesanica

Visoke temperature mogu dovesti do toga da iskusite nemirne noći, što može dovesti do ekstremnog umora tokom narednog dana. Prema rečima dr Kris Idžikovski, autorke knjige “Naučite da spavate lepo” blage temperature u životnoj sredini pogodne su za miran san.

4. Hipertermija

Hipertermija ili bolest toplote je posebno opasna za starije osobe i za ljude koji imaju zdravstvenih problema, kao što su visok krvni pritisak. Ektremni umor u pratnji mučnina, vrtoglavica i hladnog znoja označava stanje koje se naziva toplotna iscrpljenost. Osoba koja ima ove tegobe zahteva hitnu terapiju da smanji svoju telesnu temperaturu. Ektremni umor u pratnji suve kože, jake glavobolje, konfuzije i ubrzanog pulsa može ukazivati na toplotni udar, ovo je stanje potencijalno opasno po život i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

5. Letnje voće

U ovo doba godine, konzumiranje voća je svakodnevna aktivnost većine ljudi. Ipak, kako upozorava doktor Dan Hamner, moramo paziti koje voće i koliko konzumiramo. Kada konzumiramo voće, nivo šećera u krvi naglo poraste i može doći do naglog umora, što znači da nam telo alarmira na šećerni šok sa kojim se bori. Rešenje za to je konzumiranje malo oraha uz voće, jer orasi omogućavaju kontrolu šećera u krvi.

6. Kupanje u bazenu

Igre na bazenu i u vodi, najlepši su poklon leta, ali hlor može da iritira osetljive sinuse, a upala sinusa može dovesti do iscrpljenosti, pa čak i hroničnog umora. Rešenje za to je da izbegavate ronjenje ako imate ovakve tegobe. Korišćenje dozera za otpušavanje nosa takođe može da pomogne u ovoj situaciji.

7. Hiperaktivnost

Neprestana potreba za pričanjem i fizičkim aktivnostima može da umori i iscrpi telo. To može biti neprijatno, jer utiče na koncentraciju i umara čitav organizam.

8. Torba u kojoj nosite previše stvari

Nošenje preteške torbe na jednoj strani tela može dovesti do deformacije leđa i zamora. Ako sve nosite na jednom ramenu, može se desiti da manje kiseonika dolazi do vaših pluća. To nije razlog za paniku, ali svakako nije zdravo. Rešenje je da u torbi nosite samo i isključivo ono što vam je tog dana neophodno.

9. Aktivnosti napolju

Sunčanje sa prijateljima po savršenom vremenu pravo je uživanje za sve generacije. Ipak, vodite računa, više od četvrtine ljudi ima alergijske reakcije na sunce, ali i na kompleksne sastojake kojih ima u pivu i crnom vinu. Ti sastojci izazivaju pospanost sledećeg dana, Rešenje je izbegavanje preteranog izlaganja suncu, kao i zaobilaženje zadimljenih i zagušljivih prostorija. Što se napitaka tiče, pijte što više vode i sveže ceđenog voća.

10. Previše vežbanje

Preterano vežbanje po velikim vrućinama može izazvati iscrpljenost i hroničan umor. Kada su visoke temperature, telo se već dovoljno naprže da bi se rashladilo, zato mu u tim trenucima nije potrebno dodatno naprezanje. Treninge radite rano ujutru ili uveče, kada su temperature niže. Osim toga, vodite računa da sve aktivnosti budu prilagođene baš vašem organizmu.

11. Pametna tehnologija

Verovali ili ne, preterano korišćenje tehnologije može izazvati umor. U takvim situacijama telo se bori sa fizičkim stresom. Mladi danas neretko slušaju preglasnu muziku, čija frekcencija loše utiče na mozak i umara ga više nego što to očekujemo. Rešenje je umerenost u svemu.

Izvor: Blic